Praha Jeruzalém

Zákon ruší zákaz vstupu a pobytu v oblastech severního Samaří, který byl zaveden během odsunu v roce 2005.

Autor: Hezki Baruch 21. března 2023, 2:24

Kneset v pondělí večer schválil ve druhém a třetím čtení zákon o zrušení odsunu ze severního Samaří.

Zákon byl schválen většinou 31 hlasů proti 18. Před týdnem byl schválen v prvním čtení a vrácen do zahraničního a obranného výboru Knesetu, který jej připravil pro pondělní večerní druhé a třetí čtení.

V návrhu zákona se uvádí, že bude zrušen zákaz vstupu a pobytu v oblastech v severním Samaří, který byl poprvé zaveden během stažení z Gazy a severního Samaří v roce 2005. Zákon upraví postavení studentů ješivy Homesh a umožní obyvatelům Homesh a Sa-Nur řádný pobyt.

Zákon se nevztahuje na území pásma Gazy.

Ministryně Orit Strocková schválení zákona uvítala a řekla: „Je to velký den pro Stát Izrael. Nejde jen o to, že se vracíme do Homesu a obnovujeme města, ale měníme náš směr, postupujeme vpřed – a ne zpátky. Jsme požehnáni, že prožíváme tento okamžik!“

Poslanec Yuli Edelstein, který je jedním z iniciátorů návrhu zákona, řekl: „Sedmnáct let pokusů, nekompromisní boj a silné přesvědčení o správnosti cesty se spojily v jeden okamžik, kdy plénum Knesetu hlasovalo pro zrušení zákona o odsunu. Stát Izrael dnes večer zahájil proces obnovy po katastrofě vyhnání. Historie nám ukázala a stále ukazuje, že kdykoli se vzdáme části své vlasti, dočkáme se rostoucího terorismu. Je to jasná a dobře známá rovnice, jejíž výsledky se nikdy nezmění. Toto je první a významný krok ke skutečné nápravě a etablování Izraele na územích vlasti, která mu patří.“

Poslanec Ze’ev Elkin (Strana národní jednoty) uvítal prosazení návrhu zákona a poznamenal, že se pro něj jedná o uzavření kruhu.

„Ten nejpřímější kruh souvisí s tím, že jsme byli spolu s ministryní Orit Strockovou prvními dvěma poslanci Knesetu, kteří tento návrh zákona před několika volebními obdobími předložili. Nyní se zákon dostává do okamžiku schválení. Jedná se o důležitý zákon, který napravuje velmi velkou nespravedlnost plánu odsunu,“ řekl Elkin.

Předseda Národní jednoty Benny Gantz dal během debaty o zákonu jasně najevo, že bude proti.

„Myslím, že je špatné se tam vracet. Musíme mít na paměti, že vedle toho, že jsme pro osídlení, nemůžeme také ignorovat naši potřebu najít způsob, jak žít vedle Palestinců, kteří jsou v této oblasti,“ řekl Gantz.

21.03.2023 04:41 Daniel Žingor86Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

2 komentáře

  1. Miroslava Halžová

    24. 3. 2023

    Odpovědět

    Zaprvé, děkuji za tyto zprávy, čtu je několikrát týdně a žádnou nevynechám. Zadruhé, malá poznámka: Orit Strock je zde jednou ministr, podruhé ministryně, to by se mělo sjednotit. Myslím, že jde o ženské jméno, Orit je "or" (světlo) plus ženská koncovka, takže bych to považovala za hebrejskou verzi jména Světlana.

    • Daniel Žingor

      28. 3. 2023

      Odpovědět

      Díky za korekci a omlouvám se, že mi to uniklo :)

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.