Praha Jeruzalém

Vrchní soud jednal na základě petice, která premiéra obviňuje z nezákonného jednání za to, že se veřejně vyjádřil k soudní reformě.

Od: JNS, 26. března 2023

Izraelský Nejvyšší soud, který zasedá jako Vrchní soudní dvůr, dal v neděli premiérovi Benjaminu Netanjahuovi týden na odpověď na petici, v níž se tvrdí, že svým čtvrtečním projevem o reformě soudnictví porušil dohodu o střetu zájmů.

Petici podalo v neděli jeruzalémské levicové Hnutí za kvalitní vládu v Izraeli a žádalo, aby soud Netanjahua za televizní projev k národu potrestal vězením nebo pokutou.

„Premiér, který se neřídí soudem a ustanoveními zákona, je privilegovaný a anarchista. Premiér bude nucen sklonit hlavu před zákonem a dodržovat ustanovení zákona,“ řekl Eliad Shraga, šéf Hnutí za kvalitní vládu, které stojí v čele protestního hnutí proti legislativnímu tlaku koalice na omezení pravomocí Nejvyššího soudu.

Podle rozhodnutí předsedkyně Nejvyššího soudu Esther Hayutové musí na petici do 2. dubna odpovědět také generální prokurátor Gali Baharav-Miara a předseda Knesetu Amir Ohana.

Baharav-Miara v pátek označil za „zcela nezákonné“ Netanjahuovo vměšování do snah o reformu soudnictví a tvrdil, že tím porušuje dohodu o střetu zájmů, která mu umožňuje vládnout v době, kdy probíhá jeho soudní proces kvůli obvinění z korupce.

„Ve svém včerejším projevu jste se zmínil o návrzích týkajících se soudního systému, zejména o složení výboru pro jmenování soudců, a oznámil jste, že se nyní přímo podílíte na těchto iniciativách,“ napsal Baharav-Miara v dopise Netanjahuovi.

„Tímto jednáním jste porušil rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož se premiér obviněný z trestných činů musí zdržet jednání, které vyvolává důvodnou obavu ze střetu zájmů mezi Vašimi osobními zájmy souvisejícími s řízením a Vaší rolí premiéra. Vaše včerejší prohlášení a jakékoli další Vaše jednání, které tuto dohodu porušuje, je zcela nezákonné,“ uvedl.

Dohoda z roku 2020 brání Netanjahuovi ve jmenování do vysokých funkcí v orgánech činných v trestním řízení a v soudnictví nebo v zapojení do souvisejících legislativních procesů, které by mohly ovlivnit výsledek probíhajícího soudního řízení. Kneset však již dříve ve čtvrtek schválil zákon, který zakazuje Nejvyššímu soudu prohlásit úřadujícího premiéra za nezpůsobilého vykonávat svou funkci a donutit ho tak vzít si dovolenou.

Netanjahu ve čtvrtek večer promluvil k národu uprostřed masové občanské neposlušnosti, jejímž cílem bylo zmařit soudní reformy, a řekl, že zasáhne, aby byly vyváženější, ale dodal, že zákon měnící složení soudního výběrového výboru bude schválen tento týden podle plánu.

27.03.2023 05:09 Daniel Žingor56Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.