Praha Jeruzalém

Vůdci protestů tvrdí, že „nebezpečí nepominulo“, a budou pokračovat, dokud nebude legislativa odstraněna.

Od: All Israel News 2. dubna 2023

Tisíce protestujících se po celé zemi sešly na 13. týdnu protestů proti koaličnímu návrhu soudní reformy.

Navzdory dočasnému zastavení legislativy týkající se soudní reformy, které minulý týden vyhlásil premiér Benjamin Netanjahu, se protestující shromažďovali i v sobotu večer.

Vůdci protestů uvedli, že budou v protestech pokračovat, dokud nebude navrhovaná legislativa stažena ze stolu.

Opoziční vůdci a organizátoři protestů uvedli, že rozhodnutí předložit návrh zákona o výběrové komisi pro soudnictví minulý týden poté, co Netanjahu oznámil zastavení legislativy, je ukázkou toho, že koalice nevyjednává v dobré víře.

Předseda opozice Jair Lapid se zúčastnil sobotních protestů a na sociálních sítích je podpořil.

„Jsme ve střehu. Nebezpečí ještě nepominulo,“ napsal na Twitteru.

Lapidova strana Ješ Atid vyslala na jednání vedená v sídle prezidenta Isaaca Herzoga tým vyjednavačů, sám však zůstal veřejně skeptický k tomu, že jednání budou úspěšná.

Vedle protestů v Tel Avivu, který je od nástupu koalice k moci hlavním místem protestů, se protestovalo také v Modi’inu před domem ministra spravedlnosti Jariva Levina, v Haifě, Jeruzalémě a několika dalších městech.

Několik stovek příznivců soudní reformy uspořádalo demonstraci ve Kfar Sabě, kde vyzvali vládu, aby ukončila jednání a pokračovala v přípravě zákona o soudní reformě.

Představitelé opozice a protestů tvrdí, že Netanjahu se oznámením o zastavení legislativy pouze snaží uklidnit protesty, ale že jeho koalice hodlá reformy schválit bez ohledu na to. Poukazují na skutečnost, že dočasná pauza, kterou Netanjahu vyhlásil, se kryje s přestávkou Knesetu na svátek Pesach. Říkají také, že rozhodnutí předložit návrh zákona o výběrové komisi soudců poté, co Netanjahu oznámil pauzu, naznačuje, že koalice legislativu skutečně nepřerušila.

Tím, že koalice návrh zákona předložila, může kdykoli po obnovení činnosti Knesetu po svátcích oznámit konečné hlasování o návrhu zákona. Opozice i vůdci protestů vyzývají Netanjahua, aby návrh zákona stáhl a prokázal tak dobrou vůli při vyjednávání.

Vůdce opozice Avigdor Liberman odmítl zahájit jednání kvůli předložení zákona a označil jej za „nabitou zbraň“. Prohlásil také, že Netanjahu „opět lhal“, když vyzval k zastavení jednání, ale poté návrh zákona předložil.

Mluvčí výboru Knesetu pro ústavu, právo a spravedlnost Liebermanovo tvrzení zpochybnil a uvedl, že návrh zákona byl předán plénu Knesetu ještě před Netanjahuovým prohlášením, a označil to za „normální postup“. 

Liberman rovněž uvedl, že Netanjahuovo prohlášení oznamující pozastavení legislativy dokazuje, že je „více než kdy jindy odhodlán dokončit veškerou legislativu, včetně základního zákona o soudnictví a převzetí Nejvyššího soudu. Nemá v úmyslu zahájit skutečná jednání; jeho záměrem je vyčkat na vhodnou dobu a vše svést na opozici, že nesouhlasí s vypořádáním.“

Liberman údajně schválil tým pro jednání, ale odmítl jej vyslat, dokud nebude zákon stažen z Knesetu.

Dalším náznakem rostoucí nespokojenosti veřejnosti s politickou situací byla o víkendu zpráva v Kan News, že Veřejný výbor pro uctění památky vojáků obdržel tisíce žádostí vyzývajících, aby se politici z obou stran neúčastnili akcí ke Dni památky.

Zpráva rovněž uvádí, že výbor obdržel opačné žádosti, a to od příznivců koalice, kteří žádají, aby se tradice, kdy na obřadech promlouvají přísedící politici, neměnila.

Výbor údajně předal rozhodnutí úřadu předsedy vlády.

03.04.2023 05:31 Daniel Žingor73Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.