Praha Jeruzalém

Šest let poté, co Trumpova administrativa vystoupila z kulturní agentury OSN kvůli její protiizraelské zaujatosti, se k ní Bidenova administrativa hodlá znovu připojit.

Od: World Israel News, 11. června 2023

Spojené státy informovaly UNESCO, že se šest let poté, co z ní Trumpova administrativa vystoupila, hodlají znovu připojit k protiizraelské kulturní agentuře, uvedl v neděli zpravodajský web Axios.

USA vystoupily z UNESCO v říjnu 2017 a Izrael je krátce nato následoval s tím, že tento krok odráží „obavy USA z narůstajících dluhů v UNESCO, potřebu zásadní reformy organizace a přetrvávající protiizraelskou zaujatost UNESCO“.

Trumpův předchůdce Barack Obama přestal platit příspěvky UNESCO v roce 2011 poté, co agentura udělila „Palestině“ plné členství.

UNESCO mimo jiné notoricky známým způsobem přijalo řadu rezolucí, které popírají jakoukoli vazbu Židů na Chrámovou horu a Západní zeď, nejposvátnější místa judaismu.

Organizace rovněž odmítla izraelskou svrchovanost nad Jeruzalémem. V roce 2017 UNESCO prohlásilo Hebron za ohroženou palestinskou památku světového dědictví, přestože toto město, kde se nachází Jeskyně patriarchů, je rovněž považováno za jednu z nejposvátnějších pro judaismus. Premiér Benjamin Netanjahu tehdy tento krok odsoudil a označil jej za „další bludné rozhodnutí UNESCO“.

V listopadu 2021 Bidenova administrativa vyzvala Izrael, aby se k UNESCO vrátil.

12.06.2023 04:41 Daniel Žingor113Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    13. 6. 2023

    Odpovědět

    Nic překvapivého. Biden a jeho parta si jedou po své linii.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.