Praha Jeruzalém

Íránský prezident Ebrahim Raisi prohlásil, že jeho země nadále usiluje o zrušení sankcí, které na ni byly uvaleny.

Autor: Elad Benari 30. srpna 2023, 5:15

Íránský prezident Ebrahim Raisi v úterý prohlásil, že Západu se nepodařilo jeho zemi izolovat, a zároveň se drží vyhlídky na obnovení rozhovorů o oživení jaderné dohody, uvedla agentura AFP.

„Nepřítel se snažil sledovat dvě strategie: jednou bylo izolovat Írán od světa a druhou bylo odradit íránský národ,“ citovala agentura Raisiho.

„S oběma strategiemi neuspěl. V izolaci Íránu neuspěl,“ řekl na tiskové konferenci v Teheránu.

Raisi měl na mysli sankce uvalené na Írán poté, co Spojené státy v roce 2018 opustily jadernou dohodu, a také protesty, které vypukly v září 2022 kvůli smrti mladé ženy ve vazbě.

Uvedl, že Írán nadále usiluje o „zrušení sankcí“ prostřednictvím jednání o oživení jaderné dohody z roku 2015.

Dodal však, že „nesvazujeme ekonomiku země přáním“ západních zemí.

Írán reagoval na odstoupení tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa od jaderné dohody z roku 2015 omezením jejího dodržování. Bidenova administrativa však usilovala o návrat k dohodě a vedla s Íránem nepřímé rozhovory o návratu k jejímu dodržování.

Rozhovory se sice v září zastavily poté, co strany nedosáhly dohody o prověrkách íránských jaderných aktivit ze strany MAAE, nedávné zprávy však naznačily, že USA a Írán vedly nepřímé rozhovory o nové dohodě.

Později americký ministr zahraničí Antony Blinken popřel, že by mezi Bidenovou administrativou a íránskou vládou bylo dosaženo dohody o íránském jaderném programu.

Napětí mezi Teheránem a Washingtonem se tento měsíc zmírnilo oznámením dohody, podle níž Írán propustí pět amerických vězňů výměnou za vrácení 6 miliard dolarů z íránských fondů zmrazených v Jižní Koreji.

Dohoda nezahrnuje možnost návratu k jaderné dohodě v období před prezidentskými volbami v USA v roce 2024.

30.08.2023 05:44 Daniel Žingor54Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.