Praha Jeruzalém

Premiér Benjamin Netanjahu odlétá z New Yorku po návštěvě USA: Myslím, že tato návštěva přinesla mnoho úspěchů.

Od: Israel National News 24. září 2023, 5:03

Premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer odletěl z New Yorku a po diplomatické návštěvě Spojených států zamířil zpět do Izraele.

V rozhovoru s novináři v letadle Netanjahu řekl: „Setkali jsme se asi s 20 státníky a hlavami států z pěti kontinentů, téměř jsme obletěli svět. Myslím, že tato návštěva přinesla mnoho úspěchů a hodláme Izraeli přinést mnoho dobrého.“

Netanjahu také poznamenal, že „tentokrát byl můj projev v OSN vysílán živě nejen na televizních stanicích ve Spojených státech, ale také v Saúdské Arábii – a to je samozřejmě požehnání pro příští rok“.

Před odjezdem delegace na letiště demonstrovalo před hotelem, kde byl Netanjahu v New Yorku ubytován, asi 300 lidí. Protestující křičeli „hanba“ a „demokracie“.

Mezitím na Valném shromáždění OSN vystoupil saúdský ministr zahraničí princ Faisal bin Farhan.

Saúdský ministr zahraničí ve svém projevu zopakoval postoj království, že palestinský stát je součástí řešení na Blízkém východě, a nezmínil se o Izraeli.

„Stabilita regionu závisí na spravedlivém a komplexním řešení palestinské věci a na vytvoření palestinského státu založeného na hranicích z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako hlavním městem,“ řekl princ Fajsal.

Dodal, že jeho země „odmítá a odsuzuje všechny jednostranné kroky, které představují hrubé porušení mezinárodního práva a které přispívají ke kolapsu regionálního a mezinárodního mírového úsilí a brání cestě diplomatických řešení“.

Podle zpráv izraelských médií vyslal Izrael během projevu saúdského ministra zahraničí do sálu diplomatického zástupce, přestože se projev konal během šabatu.

V projevu nezazněla žádná zmínka o Izraeli, přestože se Netanjahu ve svém pátečním projevu před Valným shromážděním vyjádřil ke snahám o normalizaci vztahů se Saúdskou Arábií.

„Věřím, že jsme na prahu historického míru mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Takový mír bude mít velký význam pro ukončení arabsko-izraelského konfliktu.“ Dále popsal „plánovaný koridor spojující Arabský poloostrov, Izrael a Evropu, který by umožnil cestování, lodní dopravu a energetické potrubí mezi všemi zúčastněnými zeměmi,“ řekl Netanjahu.

24.09.2023 05:32 Daniel Žingor98Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.