Praha Jeruzalém

Pařížská starostka Anne Hidalgová odebrala předsedovi PA medaili Grand Vermeil po jeho antisemitském projevu: Výroky, které jste pronesl, jsou v rozporu s našimi univerzálními hodnotami.

Autor: Elad Benari, Kanada 8. září 2023 21:10

Pařížská starostka Anne Hidalgová v pátek zbavila předsedu Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse nejvyššího vyznamenání francouzského hlavního města poté, co pronesl výroky o holokaustu, v nichž zazněly antisemitské tropy, informovala agentura AFP.

Abbás již nemůže být držitelem medaile Grand Vermeil poté, co „ospravedlňoval vyhlazování evropských Židů“ za druhé světové války, sdělila Hidalgová agentuře AFP.

„Komentáře, které jste pronesl, jsou v rozporu s našimi univerzálními hodnotami a historickou pravdou o šoa,“ uvedla Hidalgová v dopise Abbásovi zaslaném ve čtvrtek. „Nemůžete proto být nadále nositelem tohoto vyznamenání.“

Text dopisu zveřejnil na serveru X, dříve známém jako Twitter, Yonathan Arfi, předseda Reprezentativní rady francouzských židovských institucí (CRIF), zastřešující organizace zastupující francouzské Židy.

Abbás ve svém projevu tvrdil, že Adolf Hitler zabíjel Židy jen proto, „že obchodovali s penězi a lichvou“, a také tvrdil, že Židé nejsou Semité.

Abbásův projev byl široce odsouzen. Ve čtvrtek Abbásovy výroky odsoudila zvláštní vyslankyně USA pro monitorování a boj proti antisemitismu Deborah Lipstadtová.

„Jsem zděšena nenávistnými a antisemitskými výroky prezidenta Abbáse na nedávném zasedání Fatahu. V projevu zlehčoval židovský národ, překrucoval holocaust a zkresloval tragický exodus Židů z arabských zemí. Odsuzuji tyto výroky a vyzývám k okamžité omluvě,“ napsala Lipstadtová na X.

Také republikán Adam Schiff Abbásův projev odsoudil a na X napsal: „Důrazně odsuzuji nedávné výroky palestinského prezidenta Abbáse, které hrubě zkreslují hrůzy holocaustu a opakují nepravdivé tropy o Židech.“

„Jeho výroky přilévají olej do ohně v době, kdy je antisemitismus a násilí vůči komunitě tak znepokojivě na vzestupu,“ dodal. Abbásův mluvčí Nabíl abú Rudeineh mezitím Abbáse hájil a tvrdil, že předseda Palestinské autonomie ve svém projevu pouze citoval židovské, americké a další historiky a autory, i když neuvedl, o které historiky Abbás svá tvrzení údajně opírá.

10.09.2023 04:51 Daniel Žingor87Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    11. 9. 2023

    Odpovědět

    No teda, to se divím. Já měl obavu, aby jej ještě nějak nepodpořili penězi a nějakým pěkným věcným darem. Třeba letadlem.,

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.