Praha Jeruzalém

Mluvčí OSN: Je nemožné, aby takový přesun proběhl bez humanitárních následků. Údery IDF na Gazu mezitím pokračují.

Od: Israel National News 13. října 2023, 6:57

Organizace spojených národů v pátek brzy ráno uvedla, že jí IDF sdělila, že přibližně 1,1 milionu palestinských Arabů v Gaze by se mělo do 24 hodin přestěhovat na jih.

„OSN považuje za nemožné, aby se takový přesun uskutečnil bez ničivých humanitárních následků,“ uvedl mluvčí OSN Stephane Dujarric v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

„OSN důrazně apeluje na to, aby byl jakýkoli takový příkaz, pokud bude potvrzen, zrušen a zabránilo se tak tomu, co by mohlo již tak tragickou situaci změnit v katastrofální,“ dodal.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan reakci OSN odsoudil.

„Reakce OSN na včasné varování Izraele obyvatelům Gazy je ostudná! Po mnoho let OSN zavírala oči před vyzbrojováním Hamásu a využíváním obyvatelstva a civilní infrastruktury v pásmu Gazy jako úkrytu pro své zbraně a vraždění, a nyní, místo aby stála na straně Izraele, jehož občany teroristé Hamásu povraždili a který se snaží minimalizovat škody těm, kterých se to netýká, káže Izraeli,“ řekl Erdan.

„Bylo by lepší, kdyby se OSN nyní zaměřila na navrácení unesených, odsoudila Hamás a podpořila právo Izraele na obranu,“ dodal velvyslanec.

Mezitím palestinské arabské zdroje informovaly o pokračujících izraelských leteckých úderech v pásmu Gazy v noci. Al-Džazíra informovala o nejméně 17 mrtvých při leteckém útoku IDF v centrální části pásma Gazy.

Krátce po jedné hodině ranní se po několika hodinách klidu rozezněly sirény v Netiv HaAsara, který se nachází nedaleko izraelských hranic s Pásmem Gazy. Nebyly hlášeny žádné výbuchy raket v této oblasti.

Ve čtvrtek stíhací letouny IDF zasáhly pět rezidencí, které operativně využívali terorističtí agenti Hamásu, včetně rezidence „Nukhba“ (Námořní komando), teroristického „výboru odporu“ a další rezidence pro operace Hamásu, kde byl pravděpodobně přítomen bratr Yahya Sinwara.

Stíhačky IDF rovněž zasáhly monitorovací místnost Hamasu, která monitorovala a sledovala činnost IDF. Součástí úderu byl i útok na dva teroristické operativce v této místnosti.

Teroristická organizace Hamás na varování reagovala výzvou obyvatelům Gazy, aby „nenaletěli propagandě IDF,“ aby se evakuovali.

IDF později zveřejnila plné znění svého varování obyvatelům severní Gazy.

„IDF vyzývá všechny obyvatele města Gazy, aby evakuovali své domovy, přesunuli se na jih kvůli své ochraně a usadili se v oblasti jižně od řeky Gazy, jak je zobrazeno na mapě. Teroristická organizace Hamas zahájila válku proti Státu Izrael a město Gaza je oblastí, kde probíhá vojenská činnost.

„Tato evakuace je pro vaši osobní bezpečnost. Návrat do města Gazy bude možný až po oznámení, které potvrdí, že je to možné. Nepřibližujte se k oblasti plotu se Státem Izrael. Teroristé Hamásu se ve městě Gaza ukrývají v tunelech pod domy ve městě Gaza a uvnitř budov s mnoha nevinnými civilisty.

„Obyvatelé Gazy se musí v zájmu své osobní bezpečnosti a bezpečnosti svých rodin přesunout na jih a distancovat se od teroristů Hamásu, kteří vás využívají jako lidské štíty. IDF bude v nadcházejících dnech pokračovat ve významných operacích ve městě Gaza a chce se vyvarovat zranění civilistů.“

14.10.2023 05:01 Daniel Žingor176Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. abbe

    14. 10. 2023

    Odpovědět

    Hned v úvodu uvádím, že jsem křtěný římský katolík. Tímto vyjadřuji moji podporu snahám israelského státu vypořádat se (snad už konečně jednou provždy) s teroristy a vrahy, kteří stát Israel, jeho obyvatele a struktury všech oblastí a úrovní napadají, ohrožují a ničí. V životě jsem měl mnoho židovských přátel. Od nich vím hned z první ruky, že Židi jsou celosvětově jedinečná uzavřená komunita s unikátně jednotnou národností, náboženstvím, úžasnou historií a kulturou (to vše v jednom), která SE STARÁ JEN SAMA O SEBE (nikoho neohrožuje ani nenapadá, vždy se jen brání a/nebo provádí až následné odvetné kroky). Novodobá historie státu Israel se zcela legitimně odvíjí od rezoluce OSN z druhé poloviny 40. let minulého století. Stát Palestina nevznikl jen proto, že Palestinci sami tuto rezoluci odmítli (chtěli všechno, nemají nic). Jen jejich vlastní vinou nemají žádnou legitimitu. Je absurdní z tohoto stavu vinit stát Israel a ještě absurdnější je na něj proto útočit, vraždit a ničit. Přeji vám (státu Israel), ať se dokážete se všemi teroristy a vrahy vypořádat efektivně a definitivně, rychle a hlavně beze ztrát a škod na životech a zdraví na vaší straně.

  2. Jan Hora

    14. 10. 2023

    Odpovědět

    Každý člověk, který žije v Gaze, fakticky akceptoval skutečnost, že je živým štítem. Jakákoli oběť jde na vrub Hamásu. Tyto dvě skutečnosti by měl mít každý na paměti.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.