Praha Jeruzalém

Oficiální oznámení Palestinské samosprávy tvrdí, že izraelská letadla zaútočila na festival Supernova, aby zabránila přesunu vězňů do Gazy.

Od: Israel National News 19. listopadu 2023 15:26

Ministerstvo zahraničí Palestinské samosprávy zveřejnilo oficiální oznámení, v němž obviňuje Izrael ze smrti lidí zabitých 7. října na hudebním festivalu Supernova.

„Podle arabských médií předběžné vyšetřování izraelské policie naznačuje, že izraelské vrtulníky bombardovaly izraelské civilisty přítomné na festivalu a že za rozsáhlou destrukci v regionu je zodpovědné IAF,“ uvádí se ve zprávě.

V návaznosti na to zpráva tvrdí, že izraelské síly aktivovaly „Hannibalův protokol“, který umožňuje izraelským silám zabíjet a dobývat vše, co jim stojí v cestě.

Zpráva dochází k závěru, že existuje důvod pochybovat o izraelských zprávách o ničení v okolí Gazy. „Smrt a zkáza v oblasti, zejména v těch částech, které byly natočeny na videozáznam, ukázaly destrukci a požáry, které vypukly v několika domech v důsledku izraelského bombardování. Požadujeme, aby všechna média a mezinárodní orgány izraelské zprávy konkrétně prověřily.

Hannibalův protokol je přísně utajovaná směrnice IDF týkající se použití síly k zabránění únosu vojáků. Existuje podezření, že schvaluje jak použití jinak nepřiměřené síly proti únoscům, tak i zabití zajatého vojáka.

Různí veřejní komentátoři protokol odsoudili jako nejasný a špatně pochopený, který může vést k neoprávněné smrti izraelských vojáků. Jiní tvrdili, že protokol povoluje příliš velké nasazení síly na nesmyslně nízké úrovni, včetně použití tanků, dělostřelectva a leteckých úderů.

Vojáci také tvrdili, že jim bylo řečeno, že protokol vyžaduje, aby raději spáchali sebevraždu, než aby se nechali zajmout, a že protokol byl nižšími důstojníky nesprávně interpretován tak, aby sankcionoval akce daleko za jeho zamýšleným rozsahem.

Izraelská vojenská cenzura zavedla přísnou kontrolu zveřejňování podrobností, které protokol obsahoval, nebo kdy byl formálně uplatněn. Vedení IDF již dříve existenci protokolu popřelo a v současné době tvrdí, že byl zrušen.

20.11.2023 04:25 Daniel Žingor219Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    20. 11. 2023

    Odpovědět

    Takže vrah se stává obětí a obět vrahem. O tom protokolu se hodně psalo už při posledním pozemním útoku na Pásmo Gazy a to i s popisem jeho použití. Nevím co si o tom myslet. Počkáme na další vývoj..

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.