Praha Jeruzalém

Zdroj upřesnil, že i kdyby došlo k příměří výměnou za rukojmí, bylo by dočasné.

Autor: Yoni Kempinski 5. listopadu 2023 20:01

Vysoce postavený diplomatický zdroj hovořil v neděli pro Arutz Sheva-Israel National News o dni po válce a uvedl, že Izrael bude muset být nejvyšší bezpečnostní autoritou v pásmu Gazy. „Nechci jinou situaci,“ zdůraznil.

Zdroj navíc poznamenal, že nestačí jen obnovit Gazu; Izrael by ji musel také podrobit „procesu denacifikace. Tato kultura touhy zabíjet Židy v Palestinské samosprávě stále existuje“.

Zdroj hovořil o otázce rukojmích a o tom, zda pozemní operace změní vůli Hamásu uzavřít dohodu o jejich osvobození. „Něco vidíme, ale ještě to dozrává. Dříve jsme neviděli nic,“ prohlásil.

„I kdyby výměnou za rukojmí došlo k příměří,“ upřesnil zdroj, „bylo by to dočasné a Izrael by nadále pracoval na zhroucení Hamásu.“ Kromě toho poznamenal, že nebyla učiněna žádná nabídka na propuštění cizích státních příslušníků.

Diplomatický zdroj rovněž zmínil zapojení bývalého ředitele Mossadu Yossiho Cohena do otázky rukojmích a diplomatických jednání. „Yossi Cohen nebyl jmenován premiérem jako zástupce,“ upřesnil zdroj, „skutečně na začátku války hovořil s premiérem se vzkazem od arabského vůdce. Premiér zprávu přijal, ale nařídil mu, aby jednal pod vedením současného ředitele Mossadu Barnea; paralelní kanály by mohly věci mást.

Jednání s Katařany vede současný ředitel Mossadu spolu se zpravodajskou radou Nitzanem Alonem a ředitelem Šin Bet Ronenem Barem. Podléhají válečnému kabinetu,“ zdůraznil a uzavřel. Je třeba zdůraznit, že premiér Cohena skutečně vyslal na jednu schůzku s arabským vůdcem a poté byl podřízen současnému šéfovi Mosadu Davidu Barneovi.

Pokud jde o budoucnost jednání se Saúdskou Arábií, která před útokem Hamásu postupovala stabilním tempem, zdroj uvedl: „V Saúdské Arábii a Izraeli jsou moudří lidé. V aktivitách, které jsme zahájili před válkou, můžeme pokračovat i po ní, ale za podmínky, že zvítězíme.“

Zdroj se zmínil o frontě v Judeji a Samaří a upřesnil, že je potřeba čelit hrozbám a potřebám v regionu. Zdroj hovořil o Palestinské samosprávě a poznamenal: „Možnost, že se obrátí proti nám, tu je.“ Pokud jde o převod finančních prostředků do Palestinské autonomie, zdroj upřesnil, že prostředky budou převedeny pod podmínkou, že nic nebude převedeno do pásma Gazy, a zdůraznil: „Pokud je nebudou chtít, nedostanou je.“ (PA odmítla převzít tyto peníze, pokud nebudou obsahovat i částky určené pro Gazu – poznámka překladatele)

Zdroj se rovněž zabýval veřejnou debatou o politické budoucnosti premiéra. „Premiér se zabývá jen jednou věcí: vedením války,“ zdůraznil, „Gazu ať řeší veřejnost, premiér se tím teď zabývat nehodlá.“

Zdroj se nicméně zmínil o tvrzeních o „koncepci“ týkající se Hamásu a uvedl: „Během operace Ochranné ostří nikdo ve vládě nehlasoval pro dobytí Gazy.“ Pokud jde o situaci na severní hranici, zdroj uvedl, že v současné době nemůže Hizballáh prorazit hranici kvůli rozmístění a připravenosti IDF. Invaze ze severu se proto nezdá pravděpodobná. Zdroj dodal, že obyvatelé severu se mohou po válce vrátit domů „díky rozsahu a intenzitě vítězství nad Hamásem“ a také díky připravenosti armády na severu. „IDF se připraví jinak na narušení hranic, a ne jen na pronikání teroristických buněk do obcí,“ dodal, „IDF bude větší, budeme investovat do armády.“

06.11.2023 05:06 Daniel Žingor205Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.