Praha Jeruzalém

Zdroje z Palestinské autonomie sdělily Sky News, že její předseda je připraven převzít kontrolu nad pásmem Gazy.

Autor: Hezki Baruch 6. prosince 2023 18:54

Zdroje z Palestinské samosprávy sdělily Sky News Arabia, že předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás je připraven převzít kontrolu nad Pásmem Gazy.

V reakci na to prohlásil premiér Benjamin Netanjahu: „Dokud budu izraelským premiérem, tak se to nestane. Kdo učí své děti terorismu, financuje terorismus a podporuje rodiny teroristů, nemůže vládnout Gaze poté, co zlikvidujeme Hamás.“

Ministr financí Bezalel Smotrich (Náboženský sionismus) premiérovi k jeho postoji poblahopřál: „Pane premiére, děkuji vám za váš jasný postoj. Kdo učí své děti terorismu, financuje terorismus a podporuje rodiny teroristů, nemůže vládnout Gaze a ohrožuje i nás v Judeji a Samaří. Kfar Saba nebude Kfar Aza.“

Od začátku války byl Izrael pod tlakem, především ze strany USA, aby souhlasil s tím, že po skončení války získá kontrolu nad pásmem Gazy Palestinská samospráva.

Ministr zahraničí Blinken tuto otázku několikrát zopakoval a prezident Biden dal ve svém kolumbáriu v deníku Washington Post jasně najevo, že po válce musí být Palestinská samospráva vládním orgánem v pásmu Gazy poté, co projde zásadní reformou.

Podle něj je reformace nutná proto, aby ji posílila, učinila stabilní a umožnila jí vládnout v Gaze den poté. Biden zdůraznil, že nakonec je třeba, aby Gaza a Palestinská samospráva sjednotily „jednotnou vládní strukturu, nakonec pod revitalizovanou Palestinskou samosprávou, zatímco všichni budeme usilovat o dvoustátní řešení“.

07.12.2023 05:28 Daniel Žingor168Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    7. 12. 2023

    Odpovědět

    No nevím, sám jsem zvědavý, jaké řešení má Izrael na Pásmo Gazy až skončí svoje bojové operace. Jakékoliv volby na Západním břehu či v Pásmu Gazy vždy vahraje Hamas. Mantra svobodných voleb zde teyd nebude fungovat jk by si EU představovala. Snad jen předat OSN a přenést na OSN plnou odpovědnost za cokoliv, co se tam bude dít. Ale při otevřeném antisemitismu OSN si neumím představit, že by to mohlůo fungovat.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.