Praha Jeruzalém

Biden také chce, aby 87letý Abbás vlil do vedení Palestinské autonomie „novou krev“ v podobě mladších a schopných lidí, kteří mají důvěru mezi Palestinci na Západním břehu Jordánu a v Gaze.

Od: Israel National News 17. 12. 2023 20:22

Novinář Barak Ravid na serveru Axios uvedl, že zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu stále odmítá jakoukoli roli Palestinské samosprávy (PA) v poválečné Gaze, Bidenova administrativa jedná s PA o opětovné aktivaci příslušníků jejích bezpečnostních sil v Gaze, aby připravila místní síly pro poválečné období.

Podle zprávy Bidenova administrativa navrhuje Palestinské samosprávě znovu aktivovat příslušníky jejích bezpečnostních sil v Gaze ve snaze „oživit“ nepopulární a slabou Palestinskou samosprávu, aby v příštích měsících opět hrála roli při řízení pásma Gazy.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan se v pátek v Ramalláhu setkal s palestinským předsedou Mahmúdem Abbásem. Hovořili o tom, jak by se Palestinská samospráva mohla zapojit do správy Gazy po skončení války, včetně „postkonfliktních otázek týkajících se Gazy a správy, jakož i obnovené a revitalizované Palestinské samosprávy, která by měla odpovědnost a zodpovědnost za to, jak bude spravována budoucnost palestinského lidu“.

Informoval o tom mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby na brífinku s novináři.

Kirby uvedl, že Sullivan a Abbás diskutovali o krocích potřebných k tomu, aby se Palestinská samospráva stala „důvěryhodnější, autentičtější a odpovědnější“, a američtí představitelé tvrdí, že Bidenova administrativa chce také, aby 87letý Abbás vlil do vedení Palestinské samosprávy „novou krev“. Kandidáti zahrnují rozhodování lidí, kteří jsou mladší, velmi schopní, mají důvěryhodnost mezi palestinskými Araby v Palestinské autonomii a v Gaze a kteří jsou respektováni a důvěryhodní pro mezinárodní společenství.

Americká administrativa se domnívá, že Palestinská samospráva může hrát roli v bezpečnostních silách v Gaze po nástupu Hamásu, neboť je přesvědčena, že je efektivní a zabránila útokům proti Izraeli. Administrativa jedná s Palestinskou samosprávou o opětovné aktivaci některých příslušníků jejích bezpečnostních sil, kteří žijí v Gaze a byli v aktivní službě, dokud Hamás nepřevzal vládu nad enklávou vojenským převratem v červnu 2007.

„Existuje řada Gazanů, kteří byli v minulosti součástí bezpečnostních sil Palestinské samosprávy a kteří by mohli sloužit jako jádro budoucích sil … v mnoha měsících, které budou následovat po celkové vojenské kampani … ale chci zdůraznit, že je to jedna myšlenka z mnoha,“ řekl vysoký americký představitel na brífinku s novináři před Sullivanovým setkáním s Abbásem.

Izraelská vláda se v současné době staví proti jakémukoli návratu Palestinské samosprávy do Gazy a premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že „od této chvíle nejvyšší vedení Palestinské samosprávy jednoduše odmítá odsoudit masakr ze 7. října a někteří z nich ho dokonce otevřeně chválí“.

„Budou snad mít Gazu pod kontrolou „den poté“? Copak jsme se nic nenaučili? Jako předseda izraelské vlády to nedopustím,“ prohlásil Netanjahu v sobotu.

Zdůraznil také, že po likvidaci Hamásu bude pásmo Gazy pod izraelskou bezpečnostní kontrolou a „žádný prvek v něm nás nebude ani ohrožovat, ani vychovávat své děti, aby nás zničily“. Izraelští představitelé připouštějí, že bezpečnostní síly Palestinské samosprávy přispívají k prevenci útoků v Judeji a Samaří, ale zároveň zdůrazňují, že v některých částech oblasti ztratily kontrolu.

18.12.2023 05:18 Daniel Žingor95Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

3 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    18. 12. 2023

    Odpovědět

    Nedovedu pochopit, že Američané nejsou schopni vzít na vědomí, že tudy cesta nevede. Hamas je silný jak v Gaze- jestli se ho podaří vykořenit není zatím ani náhodou jisté, a je silný i na Záadním behu. Nevím jak si představují amíci revitalizaci teroristů Mahmuda Abase. Na ještě horší teroristy? Nebo dle korektního jazyka co v USA vymysleli na umírněné teroristy? Idioti...

    • tomason

      18. 12. 2023

      Odpovědět

      Nevim jestli to vite, ale demoKKKrati si v roce 2016 najali Sullivana, ktery byl v te dobe sefem IT firmy GPfusion, aby sledovat Trumpa a jeho volebni stab. Kdyz se to prosetrovalo tak, tak slo udajne jenom o sledovani internetove komunikace. Za odmenu dostal Sullivan misto bezpecnostniho poradce.

    • Andrea

      18. 12. 2023

      Odpovědět

      neviem si predstaviť akúkoľvek palestínsku samosprávu, nieto na čele s takmer 90r.muzom. "Vzkriesenie" Hamasu, alebo akejkoľvek teror.organizacie s možno novým menom, bude takmer okamžite. Vravím si, že USA administratíva s Bidenom už nemôže mať hlupejsi a divnejsi nápad. Tiež si tukám po celé a hovorím si, " o čom im ide?"

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.