Praha Jeruzalém

Netanjahu ve Výboru pro zahraniční věci a obranu: Rozdíl mezi Hamásem a Palestinskou samosprávou je pouze v tom, že Hamás nás chce zničit tady a teď a Palestinská samospráva to chce udělat postupně.

Autor: Hezki Baruch 12. prosince 2023 4:09

Premiér Benjamin Netanjahu se v pondělí zúčastnil diskuse Výboru pro zahraniční věci a obranu Knesetu, kde se vyjádřil k pokračování kampaně proti Hamásu a možnosti, že se na severu země otevře další bojová fronta.

„Nejprve zvítězíme na jihu a pak se postaráme i o sever. Jako první krok vytlačíme Hizballáh za řeku Litani a později se budeme muset postarat i o samotnou organizaci,“ prohlásil Netanjahu.

Vysvětlil také, že Izrael musí umožnit vstup pomoci do Gazy, a vysvětlil, že tím získá možnost vést vojenské tažení. „Pokud v Gaze dojde k humanitárnímu kolapsu – nebudu schopen tuto kampaň vést,“ řekl.

K americkému zapojení a pokusům o nátlak na Izrael, aby se v bojích ubíral určitým směrem, premiér řekl: „Vyvíjíme tlak zpět na USA prostřednictvím rozhovorů v hlavním vysílacím čase tamního vysílání. Tam to není jako ve studiích v Izraeli. Tam vás nechají mluvit.“

Netanjahu dal jasně najevo, že podle jeho názoru nemůže být Palestinská samospráva v žádném případě řešením pro správu Gazy den po válce. „Oslo bylo matkou všech hříchů. Rozdíl mezi Hamásem a Palestinskou samosprávou je pouze v tom, že Hamás nás chce zničit tady a teď, zatímco Palestinská samospráva to chce udělat postupně. Spolupracujeme s nimi proti Hamásu, když to slouží jejich i našim zájmům, a to do určité hranice. Před několika měsíci jsme se rozhodli, že nechceme, aby se zhroutili, aby Hamás nepovstal i v Judeji a Samaří.“

Netanjahu prohlásil, že za bezpečnost v Gaze bude den po válce zodpovědný výhradně Stát Izrael. „Za demilitarizaci Pásma bude zodpovědný pouze Stát Izrael. Země Perského zálivu budou investovat do obnovy a my budeme muset vybudovat subjekt, který nás nebude chtít zničit a který tam bude spravovat civilní správu. umožníme každému, kdo bude chtít odejít, aby tak učinil. dnes to Hamás neumožňuje.“

Z uzavřené diskuse později uniklo, že premiér prohlásil, že počet obětí dohod z Osla „je stejný jako počet obětí 7. října“, tedy přibližně 1200 lidí, „ale za delší časové období“.

Předsedkyně labouristů Merav Michaeliová proti Netanjahuovu srovnání protestovala, ale předseda výboru Yuli Edelstein ji přerušil a vynadal jí, že „neustále přerušuje a hádá se s premiérem“.

Další konfrontace mezi nimi vypukla, když Michaeliová poukázala na to, že návrat rukojmích držených Hamásem je „nejen morální a humanitární záležitostí, ale i strategickou záležitostí pro Stát Izrael a nemůžeme si dovolit, abychom se jí nedočkali.“ Obrátila se na Netanjahua a řekla mu: „Musíte si uvědomit, že jsou tam i starší lidé vašeho věku.“ „To je pravda,“ řekl Netanjahu.

Poslanec Tally Gotliv v  reakci na Michaeliovou vykřikl: „Žádám, aby se o premiérovi nemluvilo jako o starším člověku.“ Poslankyně Michaeliová však zdůraznila: „Na starších lidech není nic urážlivého.“ „To je pravda,“ řekl.

12.12.2023 05:25 Daniel Žingor225Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.