Praha Jeruzalém

IDF zveřejnila: Tento týden provedla teroristická organizace Hamas útok na jednotky IDF z nemocnice Nasser v Chán Júnisu.

Od: Israel National News 16. ledna 2024 16:18

Začátkem tohoto týdne byl identifikován odpal směrem k jednotkám IDF operujícím v severní části Chán Júnisu. Systémy IDF ukazují, že odpálení bylo provedeno z nemocnice Nasser.

„Teroristická organizace Hamás systematicky operuje v nemocnicích v Gaze a blízkých oblastech, využívá civilisty jako lidské štíty a zneužívá nemocniční infrastrukturu včetně elektřiny a vody,“ uvedl mluvčí jednotky IDF.

Ahmed Kahlot, ředitel nemocnice Kamal Adwan v Džabalíji v Gaze, se Šin Bet přiznal, že teroristická organizace Hamás využívá jeho nemocnici jako vojenské zařízení.

Během výslechu Kahalot popsal, jak Hamás využívá nemocnice k vojenským účelům, včetně ukrývání svých agentů, provádění vojenské činnosti, přesunů členů Hamásu a dokonce i přivezení zajatého vojáka do nemocnice.

„Schovávají se v nemocnicích, protože nemocnice je pro ně bezpečné místo. Když jsou uvnitř nemocnice, nestanou se terčem útoku,“ řekl Kahalot.

Uvedl, že byl do teroristické organizace Hamás naverbován v roce 2010. „Znám 16 zaměstnanců v nemocnici – lékaře, zdravotní sestru, sanitáře nebo úředníky…, kteří mají také různé pozice v al-Kásamu.“

„Jsou tam kanceláře, kde byl vůdce Hamásu a dva vysocí úředníci. Je tam místo, kde byl voják (unesený voják). Je tam místo pro vyšetřovatele, vnitřní bezpečnost a zvláštní bezpečnost. Všichni mají uvnitř nemocnice soukromé telefonní linky.

Dodal: „Mají (Hamás) soukromou sanitku, dokonce i její barva a způsob, jakým je natřená, jsou jiné, a nemá poznávací značku. Používali ji k převozu (uneseného) vojáka a k převozu těl… Nepomáhala nám s převozem zraněných.“

„Prosil jsem ho, aby někoho odvezl do indonéské nemocnice, odvezl do Shifa (nemocnice), ale odmítal. Jeho poslání je důležitější.

Kahalot kritizoval, že Hamás využívá jeho a další nemocnice pro své účely. „Vůdci Hamásu jsou zbabělci. Nechali nás v poli, zatímco oni se skrývají na tajných místech… Zničili nás,“ řekl.

17.01.2024 05:20 Daniel Žingor224Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.