Praha Jeruzalém

Ruský ministr zahraničí Lavrov obvinil Izrael z „barbarského“ boje a kolektivního trestání obyvatel Gazy.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 24. ledna 2024

Izraelský velvyslanec v OSN se v úterý ohradil proti ruské kritice izraelských akcí v Gaze a obvinil Moskvu ze spolupráce s hlavním světovým sponzorem terorismu.

Ve svém projevu na zasedání Rady bezpečnosti OSN Gilad Erdan řekl: „Jak všichni přítomní členové rady vědí, Rusko používá íránské bezpilotní letouny k zabíjení civilistů na Ukrajině. Íránský terorismus se dostane ke všem, to víme všichni, dokonce i Rusko, které samo s Íránem spolupracuje.“

Moskva se s pokračující válkou na Ukrajině neustále sbližuje s Íránem, přičemž těsnější obchodní vazby navazuje zejména ve vojenské oblasti, neboť Západ zakázal veškerý prodej zbraní do Ruska. Ruské ozbrojené síly používají flotily sebevražedných bezpilotních letounů íránské výroby proti ukrajinským městům a údajně před zhruba 18 měsíci uzavřely s Teheránem dohodu o výrobě bezpilotních letounů íránské konstrukce přímo v Rusku.

Velvyslanec Gilad Erdan reagoval na prohlášení ruského ministra zahraničí Lavrova v rozhovoru pro CBS News, v němž dříve toho dne požadoval, aby Izrael zastavil „politické atentáty“ na Íránce v Sýrii. Konkrétně zmínil smrt několika velitelů íránských Islámských revolučních gard, kteří byli nedávno zabiti při údajných raketových útocích IDF v Damašku.

Odsoudil také způsob, jakým Izrael vede válku, kterou 7. října 2023 vyvolaly masakry a zvěrstva Hamásu.

Lavrov sice uvedl, že „neexistuje žádná omluva pro barbarství 7. října“, ale vzápětí dodal: „Nemyslím si, že skutečnost, že pro to neexistuje žádné ospravedlnění, je omluvou pro carte blanche pro neméně barbarské způsoby boje.“

Lavrov rovněž obvinil Izrael z ignorování „mezinárodních humanitárních norem“ a uplatňování „prostředků kolektivního trestu“ proti obyvatelům Gazy.

Nezvykle pro Rusko vzhledem k jeho současným chladným vztahům s USA souhlasil Lavrov s Bidenovou administrativou alespoň v jednom bodě týkajícím se Blízkého východu, když řekl, že „pokud nebude tato nespravedlnost napravena a nebude vytvořen palestinský stát“, výsledkem bude jen více násilí v regionu.

Izraelské ministerstvo zahraničí tyto komentáře ministra zahraničí k válce tvrdě odmítlo.

„Izrael z celého srdce odmítá pobuřující slova ministra zahraničí Lavrova,“ uvedlo v reakci na X. „Izrael bojuje na obranu sebe a svých občanů proti Hamásu, vražedné teroristické organizaci, která je horší než ISIS, která provedla strašlivý masakr více než 1 200 izraelských mužů, žen a dětí, unášela civilisty z jejich domovů a po více než sto dnech stále drží 136 rukojmích v Gaze.“

„Teroristická organizace Hamás nadále prohlašuje, že se vrátí, aby útočila na izraelské občany, páchala válečné zločiny a zločiny proti lidskosti,“ dodalo.

Před měsícem Lavrov rozrzněl jinou notu, když se snažil přirovnat boj Izraele proti teroristické organizaci k deklarovaným cílům prezidenta Vladimira Putina ve válce s Ukrajinou.

„Mimochodem, Netanjahu řekl, že chce zničit Hamás; to zní jako demilitarizace. A řekl, že extremismus v Pásmu musí být zlikvidován. To zní jako denacifikace,“ poznamenal v rozhovoru pro ruský zpravodajský kanál.

Západ odmítl snahu Moskvy ospravedlnit téměř dva roky starou invazi do země svého menšího souseda, označil ji za neoprávněný zábor půdy a vojensky i finančně podpořil Kyjev, který se snaží Rusy vyhnat.

25.01.2024 04:40 Daniel Žingor127Zdroj: World Israel News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.