Praha Jeruzalém

Generální tajemník OSN Antonio Guterres opět kritizuje Izrael a vyzývá k „okamžitému humanitárnímu příměří, které by zmírnilo utrpení v Gaze“.

Autor: Elad Benari 22. ledna 2024 5:08

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) Antonio Guterres v neděli pokračoval v kritice Izraele a tentokrát odsoudil „srdcervoucí“ a „naprosto nepřijatelné“ zabíjení palestinských arabských civilistů v Gaze.

„Vojenské operace Izraele rozsévají obrovskou zkázu a zabíjejí civilisty v rozsahu, který nemá za dobu mého působení ve funkci generálního tajemníka obdoby,“ řekl Guterres podle serveru Politico na zahájení summitu skupiny G77+Čína v Ugandě.

Znovu vyzval k „okamžitému humanitárnímu příměří, které by zmírnilo utrpení v Gaze, umožnilo humanitární pomoc všem potřebným a usnadnilo propuštění rukojmích, které by mělo být okamžité a bezpodmínečné“.

Guterres rovněž uvedl, že odmítání kroků směřujících k dvoustátnímu řešení na Blízkém východě je „naprosto nepřijatelné“.

Dodal, že „odmítnutí práva palestinského lidu na státnost by donekonečna prodlužovalo konflikt, který se stal hlavní hrozbou pro světový mír a bezpečnost“.

Od začátku války v Gaze 7. října se Guterres opakovaně vyjadřuje kriticky na adresu Izraele. V jednom případě prohlásil, že útok Hamásu na Izrael „se neodehrál ve vakuu“, a zdálo se, že z útoku viní Izrael.

Poté, co byly jeho výroky široce odsouzeny, Guterres prohlásil, že jeho komentáře byly špatně interpretovány a že skutečně odsoudil Hamás.

Později kritizoval Izrael znovu a prohlásil, že vysoký počet civilních obětí hlášených z Gazy ukazuje, že v reakci Izraele na útok Hamásu 7. října je něco „zjevně špatně“.

Minulý týden Guterres na X napsal: „Čím déle konflikt v Gaze pokračuje, tím větší je riziko eskalace a chybné kalkulace. V Libanonu nemůžeme vidět to, co vidíme v Gaze. A nemůžeme dopustit, aby to, co se děje v Gaze, pokračovalo.“

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan později reagoval na šéfa OSN a navrhl mu, aby vyzval Írán a jeho teroristické zmocněnce.

„Pane generální tajemníku, navzdory vašim záhadným slovům to, co se děje na Blízkém východě, nevypuklo z ničeho nic. Hizballáh, Hamás a Hútíové pod vedením Íránu ženou region do bodu, z něhož není návratu,“ napsal Erdan.

„Promluvte si s osobou, která nese výhradní vinu za veškerý teror a násilí – ajatolláhem Alím Chameneím. Jsem si jistý, že by s vámi rád pohovořil,“ dodal Erdan.

„Nastal čas, abyste rozlišovali mezi dobrem a zlem. To nejmenší, co můžete udělat, je vyzvat teroristy. Přestaňte lakovat zločiny Íránu a jeho teroristických zmocněnců na bílo!“ uzavřel izraelský velvyslanec.

23.01.2024 05:24 Daniel Žingor167Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

1 komentář

  1. Zdeněk Hanák

    23. 1. 2024

    Odpovědět

    Antonio Guterres je darebák. Kde je jeho starost o navrácení všech rukojmích bez vyjímky??? Co si to vůbec dovoluje kritizovat Israel??? O jakých civilních palestinckých arabech mluví? O těch kteří následovali, jako smečky vlků, terorisrty Hamasu a pokračovali ve vraždění, rabování a unášení Israelců ...???

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.