Praha Jeruzalém

Ministerstvo zahraničních věcí Spojeného království zveřejnilo prohlášení, v němž vyjádřilo znepokojení nad konferencí konanou v Jeruzalémě, která vyzvala k obnovení židovských komunit v pásmu Gazy.

Od: Israel National News 30. ledna 2024 16:12

Ministerstvo zahraničních věcí, Commonwealthu a rozvoje Spojeného království zveřejnilo prohlášení, v němž odsoudilo nedělní „konferenci vítězství“, která vyzvala k návratu do komunit, jež byly během odsunu evakuovány z Guš Katifu a severního Samaří.

„Spojené království je znepokojeno konferencí v Jeruzalémě, která vyzývá k přesídlení Gazy a které se zúčastnili izraelští ministři,“ začíná prohlášení.

Dále se v něm uvádí: „Postoj Spojeného království je jasný: Gaza je okupované palestinské území a bude součástí budoucího palestinského státu.“

V prohlášení se zdůrazňuje: „Osady jsou nezákonné. Žádnému Palestinci by nemělo hrozit násilné vysídlení nebo přesídlení.“

Konference, která se konala v neděli v Mezinárodním kongresovém centru v Jeruzalémě, se zúčastnily tisíce lidí.

„Teprve před třemi lety jsem v rozhovoru pro Maariv po několikáté řekl, že budeme muset znovu vstoupit do Gazy. Budeme muset Gazu znovu dobýt a doufám, že to neuděláme poté, co dostaneme ránu. Žel jsme ránu dostali. Bolestivou. Vrazi za plotem, kteří vychovávají své děti k nacistické nenávisti, spáchali strašlivý masakr,“ prohlásil na konferenci ministr financí Bezalel Smotrich.

„Ale my se zvedáme. Jsme bojovníci. Máme národ lvů. Mnoho dětí, které byly vyhnány z Netzarimu, Neve Dekalimu, Elei Sinai, Dugitu, Nisanitu, Bedolahu, Bnei Atzmonu, Gadidu, Gan Or, Ganei Tal, Kfar Daromu, Kfar Jamu, Kerem Atzmony, Moragu, Netzer Hazani, Pe’at Sadehu, Katifu, Rafiah Jamu, Širat Hayamu, Slava, Tel Katify. Mnoho dětí, které odtud byly vyhnány, se tam nyní vrací jako bojovníci. Musíme zajistit, aby se tam vrátily a chránily Stát Izrael. Věčný národ se nebojí dlouhé cesty. Věčný národ vítězí! Povstaneme, protože můžeme a my můžeme,“ dodal.

31.01.2024 04:55 Daniel Žingor178Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

6 komentářů

  1. Petr Moravec

    1. 2. 2024

    Odpovědět

    Ne izraelští politici, ale politici Západu se vymkli kontrole. Ve své podlézavosti arabské ropě přiměli Izrael v roce 2005 k velmi bolestnému jednostrannému stažení z Gazy, k násilnému vystěhování vlastního obyvatelstva. Co se týče Arabů (Palestinců) - ti na území Gazy ztratili nárok, když namísto jeho přijetí z rukou OSN v roce 47 rozpoutali válku ve stylu buď všechno nebo nic, jsouce na 100% přesvědčení, že to první bude správně. Válku ale prohráli a Gazu obsadil Egypt. Izrael jí v roce 67 vzal Egyptu, v roce 2005 se dobrovolně stáhl a předal Palestincům příslibem za mír. Mír se nekonal, naopak, konal se masakr. Tak proč by se tam neměli vrátit ?

    • Jaromír Vykoukal

      2. 2. 2024

      Odpovědět

      Vidím to trochu jinak, ale to je asi normální. V Pasmu Gazy Izraelci žádné štěstí neudělali. Nevím jestli vyhlizení osad v tomto Pásmu a vystěhování 8 500 osadníků bylo na nátlajkk kohokoliv, myslím si, že ne. Nedovedu si představit, jak bylo donekonečna možno tyto lidi chránit proti 1,5 milonu nepřátelských Arabů. Návrat zpět je pro mě sci-fi. Nedovedu si předtavit, co by na tomto uzemí, přes které se právě valí ničivý válečný konflikt, hledali za štěstí. Bude to měsiční krajina, zamořená zplodinami explozí, požárů, pole trosek. Navíc tam pořád bude 1,5 milionu Arabů, kteří právě utrpěli katastrofální porážku, mají už nyní desítky tisíc mrtvých. Od té enklávy je potřeba dát ruce pryč a přenechat to OSN s plnou odpovědností OSN za to, že to už nikdy nebude pro Izrael hrozba. Jinak jasně říci - jediná raketa, granát výstřel a jdeme tam znvu a nahrneme to jednou pro vždy do moře.

  2. Jaromír Vykoukal

    1. 2. 2024

    Odpovědět

    Danieli je neuvěřitelné, že to vypadá, jako by se část izraleských politků úplně vymkla kontrole a zdravému rozumu. Izrael získá cenné body díky odhalení teroristů přímo v organizaci OSN a okamžitě o to přichází takovými blbostmi.

  3. Jaromír Vykoukal

    31. 1. 2024

    Odpovědět

    Jejku, kde je můj kometář?

    • Daniel Žingor

      1. 2. 2024

      Odpovědět

      komentář tam máš :) a obavy jsou správné :)

  4. Jaromír Vykoukal

    31. 1. 2024

    Odpovědět

    Mám obavu, že podobné aktivity moc věci a hlavně podpoře Izraele nepomáhají. Ale jakou má Izrael vládu- tvořenou i takovými lidmi, tak to je. Jsem zvědavý na reakci premiéra. Myslím si, že se bude tvářit že se nic neděje.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.