Praha Jeruzalém

Americké ministerstvo zahraničí prý bylo požádáno, aby připravilo varianty možného uznání palestinského státu.

Autor: David Rosenberg, World Israel News, 31. ledna 2024

Bidenova administrativa zvažuje možnost uznání palestinského státu někdy po skončení současné války mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamás, uvedly Axios.

Podle dvou amerických představitelů citovaných ve středeční zprávě ministr zahraničí Antony Blinken pověřil své ministerstvo vypracováním zprávy o palestinské státnosti a možnostech politiky v případě, že se USA rozhodnou k uznání přistoupit.

Zpráva by měla rovněž zvážit důsledky mezinárodního uznání palestinského státu, uvádí se ve zprávě.

Podle těchto představitelů nedošlo k žádné oficiální změně politiky, ačkoli Blinkenova žádost signalizuje „posun v myšlení“ úředníků Bidenovy administrativy, uvádí zpráva.

Jeden z představitelů citovaných ve zprávě, mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu, zdůraznil, že USA se budou držet své dlouhodobé politiky podpory vyjednávání o urovnání mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou, nikoli jednostranných kroků směřujících ke vzniku státu.

Ministerstvo zahraničí se ke zprávě odmítlo vyjádřit.

V úterý deník Ma’ariv informoval, že spolupracovníci premiéra Benjamina Netanjahua vypracovali plán pro budoucnost pásma Gazy po skončení současné války, podle něhož by enkláva byla zpočátku pod izraelskou vojenskou správou a poté by byla převedena pod dočasný orgán vytvořený společně Saúdskou Arábií, Egyptem, Marokem, SAE a Bahrajnem.

Nová Palestinská samospráva, která by nahradila současné vedení v Ramalláhu, by nakonec spravovala Judsko, Samaří a Gazu, což by vedlo k vytvoření demilitarizovaného palestinského státu.

Součástí plánu – který byl navržen pouze jako jedna z možných variant – by bylo upevnění normalizačních vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem během procesu reformy Palestinské samosprávy a vytvoření demilitarizovaného palestinského státu.

Netanjahu ve středu vyslal do Washingtonu svého vyslance, ministra pro strategické záležitosti Rona Dermera, aby na vysoké úrovni jednal s vysokými americkými představiteli, včetně Antonyho Blinkena, o budoucnosti Gazy a saúdské mírové dohodě.

01.02.2024 04:57 Daniel Žingor146Zdroj: World Israel News

6 komentářů

  1. Eliška Šebková

    29. 2. 2024

    Odpovědět

    Uznání palestinského státu by po masakru ze 7. října bylo obrovským plivnutím do tváře všem obyvatelům Izraele, kteří nejen toho dne, ale během těch více než 70 let zahynuli při teroristických útocích ze strany Arabů. Byla by to odměna pro Hamás za ten strašlivý útok, bylo by to zničení Izraele! Neznamená to snad předzvěst Armagedonu? I když si myslím, že stát, jehož nejvyšší představitel je schopen o tom uvažovat, si nic jiného než ten Armagedon nezaslouží. Já jsem tělem i duší na straně Izraele, podepsala jsem petici děkující naší vládě za podporu Izraele a své sympatie dávám najevo i viditelně.

  2. Andrea

    1. 2. 2024

    Odpovědět

    vďaka za výborné postrehy z histórie. Budem má plán, ale ešte sú pred ním napr.volby....zname je príslovie...." človek mieni, Boh mení...." podľa Biblie, Boh si uskutočňuje svoje plány a čože je človek...?

    • Andrea

      1. 2. 2024

      Odpovědět

      namiesto Budem má byť Biden

  3. Jaromír Vykoukal

    1. 2. 2024

    Odpovědět

    Zajímalo by mě, jak si to představuej Biden a spol. realizovat. Od roku 1968 je Západní břeh metodicky osidlován židovskou populací. Všechny vlády to nějakým způsobem adorovaly, podporovaly finančně a finančně se na tom podílela i diaspora, hlavně ta v USA. Velká část popualce v Izraeli, hlavně ordodoxní a ultraortodoxní je přesvědčena, že Bible je totéž co mezinárodní právo. A tvrdí že to území je židovské aArabové musí odejít. Sice ani netuší jak to udělat ale je to jejich názor. Že je to blbost jim nelze vysvětlit. Jestli si Bidem myslí, že je možno těch 760 000 osadníků ze Západního břehu - někteří jsou tam už od roku 1968 a dnes vychovávají svá zde narozená vnoučata - vystěhovat, tak to ybch chtěl vědět jak si to představuje.

    • tomason

      1. 2. 2024

      Odpovědět

      Proc pouzivate okupacni nazev zapadni breh, spravny nazev je Judsko a Samari. Judsko a Samari je historicky Zidovske uzemi. V Izrali mohou zit Arabove, proc by v Judsku a Samari nemohli zit Zide? Proc mluvite o Bibli? Kralovstvi Juda A Israel, Rimska provincie Judea. To vam nic nerika? Palestinci nikdy nemeli v Palestine zadny statni utvar, a navic to nejsou zadni Palestinci, ale Arabove z Palestiny. A rabove prisli do Palestiny 2000 let po Zidech. Proc chcete Jude free Palestinu? Osady na osvobozenem uzemi od Jordanske okupace, proto osvobozene uzemi, vznikaji na uzemi bez majitele. Nikdo nikam Araby nevyhani.

    • Petr Moravec

      1. 2. 2024

      Odpovědět

      Nikdo nikoho nikam stěhovat nehodlá. Osadníci by zůstali namístě podle stejného principu, jako by na místě zůstalo 2,5 mil. arabských Izraelců, žijících v Izraeli a "renomovaná palestinská samospráva" by jim prý zajistila bezpečné bydlení... Dále Západní břeh (správně Judsko a Samaří - tedy oblasti Izraele - stejně jako u nás např. Morava a Slezsko - oblasti České republiky) není osidlován "metodicky" ve smyslu zabírání cizího území, ale osadníci osidlují, když už ne svoji zemi, tak přinejmenším tzv. území typu C (většinou kopce a vrcholky hor), která nikdy (ani v rámci nešťastných dohod z Osla v roce 93) Palestincům předána nebyla (a mimochodem ta, která byla, byla opět za příslib míru, který se nikdy nekonal...)

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.