Praha Jeruzalém

Bývalý americký velvyslanec v Izraeli nabídl „generační plán“ pro region, který podle něj potrvá roky.

Od: JNS, 26. února 2024

Zatímco Bidenova administrativa opakovaně prosazuje „dvoustátní řešení“, proti němuž se staví více než polovina Izraelců, David Friedman, bývalý americký velvyslanec v Izraeli, představil na sjezdu Národních náboženských vysílatelů v Nashvillu ve státě Tennesee svůj plán pro mír.

Vzhledem k tomu, že se proti židovskému státu obrací tolik zemí, je neudržitelné nedělat s palestinskou otázkou nic, ale dvoustátní řešení je nereálné, řekl Friedman na akci 22. února.

„Vzdejte se všech fantazií,“ řekl.

Představu palestinského státu po boku židovského Friedman označil za „mateřské mléko demokratické strany a do jisté míry i republikánů“. Ale po teroristickém útoku Hamásu na Izrael ze 7. října „nemůže existovat dvoustátní řešení“, řekl. Poznamenal, že drtivá většina Palestinců v průzkumech veřejného mínění uvedla, že útok schvaluje.

Ještě před několika měsíci byli Izraelci v otázce dvoustátního řešení rovnoměrně rozděleni, řekl Friedman. „Teď už ne.“ Den předtím Kneset – napříč politickými stranami – hlasoval 99:11 proti jednostrannému vyhlášení palestinské státnosti. Strana práce hlasování bojkotovala a jedenáct z nich byli arabští členové strany.

Friedmanův plán je „generační plán“, který podle něj potrvá roky a začíná ultimátem teroristům.

„Ty z vás, kteří nás chtějí zabít, zabijeme jako první. Terorismu se nepoddáme,“ řekl. „Ti, kdo s námi chtějí žít, ať žijí s námi.“

Plán by vedly Jeruzalém, Washington a země Abrahámovské dohody, přičemž Izrael by si ponechal suverenitu v Judeji a Samaří. Stejně jako v Marshallově plánu pro poválečnou Evropu by se budovaly palestinské oblasti, které by financovaly státy Perského zálivu. Palestinci by měli „maximální občanskou autonomii“, přičemž Izrael by si ponechal kontrolu nad bezpečností, uvedl Friedman.

Jako stálí obyvatelé by Palestinci měli izraelské doklady, a přestože by mohli volit v místních volbách, neúčastnili by se voleb celostátních, aby neměli šanci změnit identitu Izraele jako židovského státu.

„Existuje 30 muslimských států. Pokud chcete v některém z nich žít, vyberte si jeden. Židovský stát je jen jeden,“ řekl Friedman na akci. Palestinci by měli plná občanská práva „kromě práva zničit jediný židovský stát na světě prostřednictvím demografické síly“. Izraelští Arabové by si zachovali právo volit v celostátních volbách.

Friedman očekával obvinění, že jeho plán bude znamenat apartheid.

„Je snad Amerika státem apartheidu?“ ptal se a poznamenal, že obyvatelé Americké Samoy, Guamu, Portorika a amerických Panenských ostrovů nemohou volit amerického prezidenta a mají nehlasovací právo v Kongresu.

„Tato ujednání jsou přijímána, protože z nich plynou významné reciproční výhody,“ řekl Friedman. „Izrael musí Palestincům pomoci dostat se z hlubin.“

„Biblická domovina“

Friedman představil plán své neziskové organizace Friedmanovo centrum pro mír skrze sílu na zasedání, na kterém se představila křesťanská a židovská občanská skupina Keep God’s Land.

Podle svých stránek se skupina, která byla založena po 7. říjnu, „věnuje posilování a obraně práva Izraele na jeho biblickou vlast s konečným cílem svrchovanosti nad Judskem a Samařím“.

Den předtím Národní náboženské vysílání vyhlásilo „Rezoluci o biblickém srdci“, v níž vyzvalo své členy, aby při informování o regionu uváděli „Judeu a Samaří“, nikoliv „chybný termín ‚Západní břeh’“.

Představenstvo NRB přijalo 20. února rezoluci, v níž přislíbilo „trvalou podporu a přátelství s Izraelem v době jeho nouze“, odsoudilo terorismus a vyzvalo Hamás k propuštění všech rukojmích. Upozornilo také na důležitou roli křesťanských médií při osvětě o nenávisti vůči Židům.

Velké každoroční setkání evangelikálních médií a osobností NRB, které se letos konalo v Nashvillu od 20. do 23. února, kladlo velký důraz na Izrael.

Friedman se během konference zúčastnil několika akcí a bývalý americký prezident Donald Trump si 22. února povolal na pódium svého bývalého velvyslance v Izraeli, aby během Trumpova projevu přednesl své poznámky.

Kdyby byl Trump loni v úřadu, Hamás by nikdy nemohl napadnout Izrael, protože Trump odřízl Hamásu finanční prostředky a zbrzdil Írán, řekl Friedman shromážděným. Bidenova vláda podle něj obojí zvrátila. „Kvůli tomu teď pociťujeme bolest.“

Friedman dodal, že jeho plán pro Palestince se řídí biblickým příslibem, že Izrael je zemí židovského národa, a uvedl, že poskytne občanská práva všem a „uznává, že každý člověk je stvořen k obrazu Božímu“.

Blízký východ nesnáší vakuum

„Nedovolme, aby dokonalé stálo v cestě možnému,“ řekl Friedman účastníkům a předvídal palestinský odpor vůči svému plánu.

Poznamenal, že neexistuje žádný jasný nástupce stárnoucího a všeobecně neoblíbeného vůdce Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. V důsledku války proti Hamásu „bude muset Izrael zvýšit bezpečnost“, aby vyřešil „vakuum“, řekl Friedman.

Stabilitu lze podle Friedmana zlepšit iniciativami na budování skutečného života Palestinců, nikoli recyklací uprchlických táborů a mentalitou stížností. Je také zapotřebí palestinských vůdců, kteří dokáží vytvořit příležitosti pro lepší a svobodnější palestinskou budoucnost.

Plán „řeší potřeby na místě, včetně potřeby zlepšit kvalitu života Palestinců“, řekl Friedman. Staví také na úspěchu Abrahámovských dohod, uvedl.

Vzhledem k tomu, že si Izrael ponechává svrchovanost v Judeji a Samaří, plán by zajistil, že místa posvátná pro mnoho věřících lidí zůstanou otevřená a chráněná.

„Chystáte se zde žít navždy,“ řekl Palestincům. „Můžeme společně prosperovat.“

27.02.2024 04:58 Daniel Žingor458Zdroj: israel365news.com

1 komentář

  1. Karel Pittner

    17. 3. 2024

    Odpovědět

    Izrael z pozice silnějšího dělá v prostoru svého žití pořádek, což je správné. Jak by to asi vypadalo obráceně. Palestinci by se určitě omluvili za zvěrstva, která, Izraelcům způsobili a slíbili by, že udělají opatření, aby se už nikdy v budoucnu podobná zvěrstva neopakovala. Matky by také slíbili, že děti budou vychovavát k lásce k židům, také školy by upravili výuku. A to včechno jen pro plynulou humanitární pomoc od zbytku světa. Tak to asi ne.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.