Praha Jeruzalém

Dokumenty nalezené v Gaze ukazují na Issův podíl na plánování masakru ze 7. října.

Od: All Israel News 16. března 2024

Po týdnu spekulací izraelští bezpečnostní činitelé v pátek potvrdili, že vše nasvědčuje tomu, že Marván Issa, třetí nejdůležitější velitel Hamásu, zemřel 9. března při izraelském náletu, informovala izraelská média.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenil odhad bezpečnostních činitelů jako „velký úspěch pro Izrael“ a dodal: „Všichni zemřou, všechny je dostaneme.“

Představitelé, kteří v pátek informovali izraelský bezpečnostní kabinet, uvedli, že ačkoli Issova smrt nebyla ze strany IDF nade vší pochybnost potvrzena, mnoho indicií nasvědčovalo úspěšné operaci.

Hamás nepopřel ani nepotvrdil zprávy o Issově smrti, které se začaly šířit minulé pondělí, kdy Izrael odhalil, že IDF a Šin Bet provedly o dva dny dříve cílený úder proti Issovi. Od té doby o Issovi nikdo neslyšel.

Izraelská média v pátek v souvislosti s šířícími se spekulacemi o jeho osudu odhalila, že dokumenty nedávno nalezené v Gaze vrhají světlo na Issovu roli při plánování invaze a masakru ze 7. října.

Dokumenty ukázaly, že Issa, který patřil k vedoucí trojici teroristické organizace v pásmu Gazy spolu s jejím vůdcem Jahjou Sinvarem a druhým mužem Mohammadem Deifem, byl hlavním strůjcem příprav vojenských operací Hamásu a osobně podepisoval rozkazy pod svým pseudonymem Abu l-Bara’a.

Dokumenty také osvětlují mnohem ambicióznější plány Hamásu na 7. října, včetně útoků na 46 cílů včetně základny zpravodajské jednotky IDF 8200 a letecké základny v Hatzerimu.

„Pokud Izrael Marwana zlikvidoval, je to obrovský úspěch,“ řekl plukovník (ve výslužbě) Kobi Marom deníku Maariv.

„Je to ministr obrany Hamásu, dlouholetá významná postava ve vedení, člen vlády a v mnoha ohledech také strategický mozek vojenského křídla Hamásu – a zejména plánu ze 7. října.“

„Je to on, kdo vymyslel a řídil velmi sofistikovaný vojenský plán a celou operaci infiltrace Izraele,“ řekl Marom.

Zásah proti Issovi byl proveden v sobotu poté, co zpravodajské informace naznačily, že on a Razi abú Tamar, další vysoce postavený terorista Hamásu, vstoupili do jistého podzemního komplexu v centrální části pásma Gazy.

Po bombardování komplexu IDF zasáhla také týmy Hamásu, které do oblasti dorazily s ženijním vybavením, aby zabránila vysvobození velitelů Hamásu z podzemních ruin.

Razi Abu Tamar dříve působil jako velitel brigád centrálního tábora v pásmu a v poslední době byl zodpovědný za všechny zbraňové systémy Hamásu.

Issova smrt by byla nejvýše postaveným velitelem Hamásu z desítek, které Izrael zabil již od začátku války loni v říjnu.

17.03.2024 05:03 Daniel Žingor129Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.