Praha Jeruzalém

Nový průzkum veřejného mínění ukazuje, že v důsledku masakru ze 7. října došlo k rozsáhlému posunu v politických názorech Izraelců.

Od: Israel National News 14. března 2024 13:12

Dudi Hassid, autor průzkumu veřejného mínění společnosti Kan, komentoval zprávy o tom, že izraelská společnost prošla po masakru ze 7. října kulturním posunem.

Přibližně třetina obyvatel země se nyní označuje za pravicovější.

S tím Hassid souhlasí: „Je více než jen několik lidí, kteří se označují za pravicové, ale s Netanjahuem nechtějí mít nic společného. Mezi jeho hodnocením a hodnocením bývalého premiéra Naftaliho Bennetta, bývalého ředitele Mossadu Yossiho Cohena atd. se vytvořil prostor.“

„Když se veřejnosti ukáže organizace na pravici bez Netanjahua, kterou budeme prozatím nazývat ‚nacionalistická sekulární pravice‘, ačkoli by se dala nazvat jakkoli, její výsledky výrazně poskočí,“ komentuje Hassid.

Pokud jde o rozhodnutí Gideona Sa’ara oddělit svou stranu od Národní jednoty ve snaze vytvořit nový pravicový politický blok, Hassid se domnívá, že „Sa’ar nemá zvlášť vysokou politickou přitažlivost“.

Průzkum, který provedl Midgam Institute pro Channel 12 News poté, co se ministr Gideon Sa’ar oddělil od strany Národní jednota, ukázal, že Sa’arova strana Nová naděje by získala pět křesel.

Podle těchto údajů by Benny Gantz a Modrá a bílá získali 33 křesel oproti 35, které získali v předchozím průzkumu. Likud získá 17 křesel. Ješ Atid získá jedno křeslo a získá 13 křesel a Šas získá 11 křesel.

Jisrael Bejtenu získává rovněž 11 křesel, Otzma Jehudit 8, Sjednocený judaismus Tóry 7, Nová naděje 5, Hadaš-Ta’al 5, Ra’am 5 a Merec 4.

Za této situace získá blok odpůrců současné vlády 71 křesel (včetně Modré a bílé a Hadaš-Ta’al), Netanjahuův blok 44 křesel a Nová naděje se svými 5 křesly uprostřed.

Průzkum zkoumal také scénář, v němž by bývalý premiér Naftali Bennett kandidoval jako lídr pravicové strany. V tomto scénáři Modrá a bílá oslabuje na 28 křesel, Likud získává 18, Bennettova strana 12 a Ješ Atid rovněž 12 křesel. Šas získá 11 křesel, Jisrael Bejtenu 10, Otzma Jehudit 8, Sjednocený judaismus Tóry 7, Hadaš-Ta’al a Ra’am po 5 křeslech a Merec 4 křesla. Sa’arova Nová naděje nepřekročila volební práh.

Respondenti byli v průzkumu dotázáni také na situaci, kdy by Gideon Sa’ar, Naftali Bennett a bývalý šéf Mossadu Yossi Cohen kandidovali společně v jedné pravicové straně. V této situaci by strana Modrá a bílá získala 25 mandátů, Likud 17 a aliance Sa’ar-Bennett-Cohen rovněž 17 mandátů.

Strana vedená těmito třemi muži by převážila misky vah, protože opoziční blok s Modrou a bílou získá 61 křesel a blok tvořící strany současné koalice 42.

15.03.2024 05:32 Daniel Žingor130Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

1 komentář

  1. Petr Moravec

    15. 3. 2024

    Odpovědět

    Všechny tyto průzkumy jsou na nic a na h...Volby jasně ukázaly, jak se věci mají a vše ostatní je jen plácání do vody, s cílem zpochybnit současnou vládu.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.