Praha Jeruzalém

Podle průzkumu Jewish People Policy Institute je velká většina izraelských Židů pesimistická ohledně míru s Palestinci.

Od: JNS 18. března 2024

Podle výsledků měsíčního průzkumu, které v neděli zveřejnil Jewish People’s Policy Institute, většina Izraelců podporuje útok na Hizballáh v Libanonu plnou silou, a to buď okamžitě, nebo až po skončení války v Gaze.

Útok na íránskou teroristickou proxy podporuje 63 % respondentů, přičemž 29 % je pro vojenskou akci co nejdříve, zatímco 34 % chce počkat, až bude Hamás v pásmu Gazy poražen. Dalších 34 % se domnívá, že nejlepší možností je politické řešení bez rozšíření současné války, a 9 % není rozhodnuto.

Izrael vede s Hizballáhem konflikt nízké intenzity od chvíle, kdy se tato teroristická skupina zapojila do války na podporu Hamásu po zvěrstvech ze 7. října v severozápadní Negevské oblasti. V neděli odpoledne zaútočila letadla izraelského letectva na čtyři cíle teroristické organizace Hizballáh v jižním Libanonu současně.

Průzkumu se online zúčastnilo šest set židovských Izraelců, zatímco arabských izraelských respondentů bylo 200. Polovina z nich byla dotazována telefonicky a polovina se zúčastnila online.

V průzkumu jsou patrné politické rozdíly: velká většina voličů pravicové a náboženské koalice premiéra Benjamina Netanjahua se vyslovila pro okamžitou (40 %) nebo odloženou (41 %) vojenskou akci proti Hizballáhu, zatímco 51 % voličů opozice podporuje snahu o politické urovnání.

Pokud jde o Palestince, velká většina židovských Izraelců a velká menšina arabských Izraelců se shodla na tom, že „v dohledné době není šance na mírovou dohodu s Palestinci“. Ze 79 % Židů, kteří s tímto tvrzením souhlasí, jich 65 % „rozhodně souhlasí“. Mezi Araby 24 % rozhodně souhlasí a dalších 15 % „spíše souhlasí“, celkem 39 %.

Většina židovských Izraelců se navíc domnívá, že „židovské osady v Judeji a Samaří vytvářejí odstrašující prostředí a přispívají k bezpečnosti všech občanů Izraele“, a nesouhlasí s tím, že osady jsou „přítěží“.

„Jedním z hlubokých důsledků útoku ze 7. října je prudký pokles důvěry izraelské veřejnosti v možnost politického řešení konfliktu,“ uvedl prezident Jewish People’s Policy Institute profesor Yedidia Stern.

„Totéž platí pro vedení války na severu (proto 63 % lidí věří, že Izrael musí zahájit útok proti Hizballáhu) a poválečné období (79 % lidí věří, že v dohledné době není šance na mír s Palestinci). Teror Hamásu přesvědčil Izraelce, aby usilovali o rozhodné vítězství a vzdali se politické dohody,“ uvedl Stern.

20.03.2024 05:15 Daniel Žingor175Zdroj: israel365news.com

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.