Praha Jeruzalém

Americký viceprezident M. Pence se tento měsíc setká s egyptským prezidentem Abdem Fattahem el-Sissim, Jordánským králem Abdulláhem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, ale ne s Palestinci.

Od: AP

Viceprezident Mike Pence navštíví tento měsíc Egypt, Jordánsko a Izrael po odložení cesty na Blízký východ v prosinci po rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Bílý dům oznámil v pondělí, že Pence bude cestovat do regionu 19. – 23. ledna, počínaje setkáním s egyptským prezidentem Abdeli-Fattah-el-Sissim v Káhiře. Pence se také sejde s králem Abdalláhem II. v Jordánsku a následně má dva dny schůzek a událostí v Izraeli.

Program Pence v Izraeli zahrnuje setkání s premiérem Benjaminem Netanyahuem, prezidentem Reuvenem Rivlinem, návštěvu Knessetu, Západní zdi a památníku holocaustu Yad Vashem.

Pence odložil svou návštěvu Izraele a Egypta z poloviny prosince kvůli hlasování Senátu o balíčku daňových reforem D. Trumpa. Avšak Penceova návštěva Blízkého východu, jeho první jako viceprezidenta, bude pečlivě sledována – zejména po rozhodnutí D. Trumpa o izraelském hlavním městě, které vedlo palestinské vůdce k zrušení plánovaných setkání s viceprezidentem.

Mluvčí Alyssa Farahová říká, že Pence cestuje na Blízký východ na základě Trumpovy aktivity „znovu potvrdit závazek spolupracovat s americkými spojenci v tomto regionu, pro porážku radikalismu, který ohrožuje budoucí generace.“ Farahová uvedla, že se Pence „těší na setkání s vůdci Egypta, Jordánska a Izraele, kvůli diskusi o způsobech, jak společně bojovat proti terorismu a zlepšit národní bezpečnost USA.“

Neočekává se, že se Pence setká s Palestinci, kteří se snaží ustanovit východní Jeruzalémem jejich hlavním městem.

Před Trumpovým oznámením plánoval Palestinský prezident Mahmúd Abbás setkání s Pencem v biblickém městě Betlémě, ale na protest tuto schůzku odvolal. Rozhodnutí Bílého domu o Jeruzalémě také vedlo vedoucí muslimské a křesťanské duchovní v Egyptě, k odmítnutí setkatání s viceprezidentem v Káhiře. Jediné, co tedy Pence plánuje, je setkání s el-Sissim, předním Trumpovým spojencem, v Egyptě.

Postavení Jeruzaléma je již dlouhou dobou ústředním tématem desetiletí dlouhého izraelsko-palestinského konfliktu. Trumpovo oznámení na začátku prosince, v němž Jeruzalém vyhlásil  hlavním městem Izraele, spolu s plány USA přesunout své velvyslanectví do Jeruzaléma z Tel Avivu, otřáslo desetiletím americké zahraniční politiky, před vlastní plánovanou Penceovou návštěvou.

08.01.2018 11:10 Daniel Žingor481Zdroj: World Israel News

Klíčová slova