Praha Jeruzalém

Nejvyšší palestinský vyjednavač znovu zdůraznil, že mírový proces nebude znovu zahájen, dokud Washington nezruší uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

Autor: Ebin Sandler, World Israel News

Palestinský vedoucí vyjednavač Saeb Erekat v úterý oznámil, že všechny mírové rozhovory iniciované Spojenými státy budou odmítnuty, dokud Američané nezmění své rozhodnutí o uznání Jeruzaléma coby hlavního město Izraele z 6. prosince.

Erekat učinil toto prohlášení v rozhlasové stanici Hlas Palestiny a informoval na oficiálním zpravodajském webu palestinské správy (PA) Wafa s odkazem na jakákoli budoucí řešení navržená USA nebo výzvy k obnovení mírového procesu jako „nepřijatelná pro palestinské vedení“, za stavu, kdy prezident USA Donald Trump změnil kurz Jeruzalémským prohlášením.

Vyjádření Erekata jsou v souladu s předchozími prohlášeními prezidenta Mahmúda Abbáse, který krátce po oznámení Trumpa prohlásil, že USA skutečně rezignovaly na svou historickou úlohu jako primární mírový zprostředkovatel v izraelsko-palestinském konfliktu. Abbas také potvrdil, že se odmítá setkat s americkými oficiálními zástupci.

Reakce PA vůči Spojeným státům také zahrnovala lobbování v OSN, k odsouzení Trumpuva postoje a hrozeb Bílého domu, že významně sníží financování Agentury OSN Relief and Works Agency  (UNRWA), která je primárním orgánem OSN zodpovědným za dodáváním pomoci do Gazy, Judey a Samaří pro palestinskou populaci.

Erekat v úterý výslovně odkázal na tyto hrozby a tvrdil, že Palestinci nenechají USA diktovat podmínky budoucích jednání. Zopakoval také často uvedenou pozici PA, že každá budoucí dohoda musí zahrnovat Jeruzalém a prohlásil: „Palestinský stát nemá žádnou hodnotu bez jeruzalémského hlavního města.“

09.01.2018 11:26 Daniel Žingor472Zdroj: World Israel News

Klíčová slova