Praha Jeruzalém

Vzhledem k novým střetům v Sýrii, izraelský ministr zpravodajských služeb Yisrael Katz varuje, že Izrael dá Íránu lekci, na kterou nezapomene.

Autor: Steve Leibowitz, World Israel News

Izraelské bezpečnostní hodnocení po sobotních leteckých střetnutích v Sýrii je, že současné kolo střetů skončilo, ale další konfrontace je jen otázkou času. Oficiální místa také uvádí, že Izrael již plánuje reakci na budoucí íránskou agresi a izraelská reakce „dá Íránu lekci, na kterou nezapomene…“.

Írán vyvolal boj o víkendu tím, že vyslal sofistikovaný dron do izraelského vzdušného prostoru v blízkosti jordánské hranice. Tento UAV (dron) byl rychle sestřelen izraelským vrtulníkem. Izrael reagoval na tuto invazi sérií raketových útoků vzdušných sil proti vojenským pozicím, včetně íránského velitelského střediska, které drony řídí. Během jednoho z náletů byl zasažen izraelský F-16 a sestřelen syrskou protiletadlovou obranou dodanou ruskou stranou konfliktu. Oba izraelští piloti se úspěšně katapultovali.

Oficiální izraelské hodnocení je, že sobotní incident určitě nebude poslední, kdy se Izrael a Írán v Sýrii přímo střetnou a další kolo nebude daleko. Ministr zpravodajských služeb Yisrael Katz uvedl pro saudskoarabský list: „Pokud bude Írán nadále hrozit a ze Sýrie útočit na Izrael, dáme jim lekci, na kterou nikdy nezapomenou.“.

Katz dále varoval Írán a Sýrii, že další kolo může být velmi nákladné. „Izrael nemá zájem na eskalaci, ale bude i nadále chránit své červené linie a nedovolí, aby se Írán v Sýrii natrvalo usadil, porušoval izraelskou suverenitu nebo předal pokročilé zbraně Hizballáhu v Libanonu,“ řekl Katz.

Profesor Ephraim Inbar, šéf Jeruzalémského institutu strategických studií, řekl pro World Israel News (WIN): „Měli bychom brát opravdu vážně, že Írán je natěšený na další kolo. Naše varování po sobotním střetu byla silná, ale záměrně nejasná, protože vidíme mnoho možných scénářů. Pravděpodobnost dalšího střetu je vysoká, protože se nic nezměnilo a Irán zůstává plně odhodlán převzít a ovládat celou Sýrii a zbytek Středního východu.“.

Brigádní generál Yosef Cooperwasser by nezveřejnil možnosti, které má Izrael k dispozici. Cooperwasser pro WIN uvedl: „Mohli bychom příště reagovat agresivněji. Ujasnili jsme si, že máme své červené linie, ale nemůžeme zveřejňovat, jaká může být naše další reakce.“.

Mimo záznam analytici uvádějí, že Izrael by mohl naplánovat rozsáhlou ofenzivu, která by fyzicky omezila schopnost Assadova režimu v budoucnu vypálit protiletadlové střely na izraelské letouny a ukázat Syřanům a Iráncům, jaký může být izraelský letecký útok v plném rozsahu a co může reálně způsobit nepřátelským vojskům.“.

Expert na Irán Meir Javedanfar z IDC řekl pro WIN: „Irán je velmi potěšen zničením stíhacího letounu F16 syrskou protivzdušnou obranou. Někteří z tvrdého jádra využívají tento incident k posílení obrazu Hizballáhu tím, že říkají, že zde máme nová pravidla hry, pokud jde o Sýrii a že Izrael bude postupně stále více odrazován. Irán se domnívá, že jeho „strategie Sýrie“ funguje, protože zatímco Izrael bojuje na vlastní hranici, Írán je schopen přímo konfrontovat Izrael v Sýrii, daleko od svých vlastních hranic.“.

13.02.2018 23:23 Daniel Žingor159Zdroj: World Israel News

Klíčová slova