Praha Jeruzalém

V reakci na raketový útok izraelské letecké síly podruhé za 48 hodin zasáhly cíle Hamasu, dále ministr obrany Liberman potvrdil, že Izrael zničil pátý podzemní tunel Hamasu.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Hodinu poté, co dopadla raketa na otevřené území Izraele, když byla předtím v neděli v noci vystřelena z pásma Gazy, udeřil Izrael několika zásahy, včetně jednoho na „podzemní infrastrukturu“. Eufemismus byl jasný, ale ministr obrany Avigdor Liberman později otevřeně popsal, co to bylo přesně.

„Minulou noc jsme zničili teroristický tunel u Kerema Šalomu,“ řekl v pondělí na týdenním setkání jeho frakce Yisrael Beytenu v Knessetu.

Žádné další detaily týkající se tohoto cíle nebyly zveřejněny.

Byl to druhý den akce, kdy byl zasažen tento teroristický tunel. IDF v neděli potvrdilo, že přes noc na sobotu po zranění čtyř izraelských vojáků výbušnými zařízeními, které byly skryty v hraničním plotu pásma Gazy, bylo zasaženo 18 cílů Hamasu. Podle palestinských zpráv vypálily izraelské síly asi 10 raket na tunel Hamasu, který se nachází v zemědělské oblasti východně od Rafahu.

Nyní je to již po páté v posledních měsících, kdy Izrael zničil takovýto podzemní tunel, pocházející z území ovládaného Hamásem. V říjnu IDF použila výbušniny, aby vyhodila do povětří tunel patřící do palestinské islámské skupiny Džihád a zabili 14 teroristů včetně dvou velitelů. V prosinci, s použitím nespecifikovaných prostředků, armáda zničila kilometr dlouhý tunel Hamasu, který začínal v Khan Younis a pokračoval stovky metrů do Izraele. A právě minulý měsíc armáda zničila další tunel Hamasu, který se dostal do Izraele pod Kremem Šalomským průsmykem, přes který denně stovky nákladních vozidel dopravují zboží do Gazy.

Během uplynulého roku vybudovala armáda v pásmu Gazy podzemní bariéru, která má zabránit pokusům podkopat se do Izraele. Objev stávajících tunelů jde na vrub „nespecifikovaných nejmodernějších technologií a práce zpravodajských služeb“.

19.02.2018 10:04 Daniel Žingor173Zdroj: World Israel News

Klíčová slova