Praha Jeruzalém

Velvyslanec David Friedman ocenil evangelikální podporu Izraele při vysvětlování významné role dvou pastorů na slavnostním ceremoniálu otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě.

Batya Jerenberg, World Israel News

Americký velvyslanec David Friedman pro New York Times (NYT) uvedl, že evangelikální křesťané „podporují Izrael s mnohem větší horlivostí a oddaností než mnozí v židovské komunitě“.

Friedman uvedl poznámku v souvislosti s diskusí o inauguraci nového amerického velvyslanectví v Jeruzalémě minulý týden, přičemž potvrdil, že z jeho strany je naprosto záměrné, aby dva představitelé evangelikálních církví přednesli zahajovací a závěrečné modlitby.

Velvyslanec pozval pastory Roberta Jeffresse a Johna Hageeho, aby se účastnili tohoto ceremoniálu, protože „jsou to dva z nejsledovanějších vůdců evangelikální komunity a chtěl jsem poctít tuto komunitu za to, že byla tak konstruktivní a užitečná v procesu přesunu (ambasády)“.

Tlak evangelikálů, aby vláda Trump přesunula velvyslanectví, je symbolem pevné podpory, kterou tato komunita dává Izraeli obecně – a to je nesmírně důležité, řekl Friedman.

„Když máte zemi, potřebujete přátele, potřebujete aliance, potřebujete chránit své lidi,“ uvedl velvyslanec (známý svými pro-izraelskými postoji) pro NYT.

Jsou američtí křesťané více pro-izraelští než Židé?

Průzkumy provedené v posledních letech naznačují, že liberální, neortodoxní sektor amerických židovských obyvatel, který tvoří převážnou většinu židovského obyvatelstva zde, podporuje židovský stát méně, zejména se to týká mladé generace.

Celosvětově je zhruba 600 miliónů evangelikálů, přičemž desítky milionů z nich žijí ve Spojených státech. Ron Dermer, izraelský velvyslanec ve Washingtonu, uvedl, že evangelikální podporu „tvoří dobrá čtvrtina obyvatelstva, a to je možná 10, 15 i 20-ti násobek židovské populace“, čímž se tato komunita stala „páteří“ americké podpory Izraeli.

Izraelští vládní představitelé, zejména předseda vlády Benjamin Netanjahu, podle všeho souhlasí, že vztah mezi evangelikální komunitou a Izraelem stojí za to podporovat.

Devadesát izraelských poslanců jsou členy Výboru křesťanských spojenců v Knessetu, ten byl založen v roce 2004 a pomáhá vytvářet vazby s křesťanskými vůdci, organizacemi a politickými představiteli v Izraeli a na celém světě.

Netanjahu: „Izrael nemá lepší přátele“

V proslovu ke Křesťanskému mediálnímu summitu v Jeruzalémě minulý rok Netanjahu řekl: „Izrael nemá žádné lepší přátele, myslím tím, že na celém světě nemá lepší přátele než křesťanská společenství.“

Politická podpora je také projevena ve finanční podpoře, evangelikálové údajně tvoří 13% všech turistů do Izraele. Podle zprávy AP, která byla nedávno oznámena na Ynet, dary od této komunity také zaplatily náklady na přesun přibližně třetiny všech přistěhovalců, kteří se v minulém roce přestěhovali do Izraele.

21.05.2018 06:16 Daniel Žingor149Zdroj: World Israel News