Praha Jeruzalém

Středoevropský národ znovu otevřel svůj čestný konzulát v hlavním městě Izraele, ale otevření oficiálního velvyslanectví je stále nejasné.

Od: World Israel News

Česká republika v úterý znovu otevřila svůj čestný konzulát v Jeruzalémě, nicméně čeští vůdci jsou rozděleni v tom, zda otevřít plnohodnotné velvyslanectví v izraelském hlavním městě.

Zprávy ČTK oznámily, že čestné velvyslanectví, které je méně než plná diplomatická mise, bylo otevřeno v úterý poté, co prezident Miloš Zeman vyjádřil své přání přesunout české velvyslanectví do města z Tel Avivu.

Předseda vlády Andrej Babiš však v dubnu uvedl, že jeho země pravděpodobně nebude následovat USA v přesunu svého velvyslanectví do Jeruzaléma, ale má stále zájem o posílení své přítomnosti ve městě.

Babiš také uvedl, že vláda zvažuje otevření českého centra ve městě během plánované prezidentské návštěvy Izraele na konci roku 2018.

Podle zpráv Radio Praha Babiš nechce narušovat pozici EU, podle níž musí být otázka Jeruzaléma nejprve vyřešena v mírových rozhovorech mezi Izraelem a Palestinci.

Dan Propper, izraelský podnikatel s českými kořeny, bude sloužit jako čestný konzul, což je místo, které zůstalo prázdné, protože Propperův předchůdce zemřel v roce 2016.

Tento krok navazuje na prohlášení České republiky z prosince o uznání Jeruzaléma, definovaného podél hranic před rokem 1967, jako izraelského hlavního města.

Česká zpráva přišla pár hodin poté, co americký prezident Donald Trump prohlásil, že USA uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele a přenese své velvyslanectví tam.

V dubnu oznámil český prezident Miloš Zeman: „Budou, jak doufám, tři fáze přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.“

Zatímco Zeman jako první, ještě za Obamovy vlády, navrhl přemístění českého velvyslanectví, tento krok bude muset být schválen českou vládou a nemůže být proveden prostřednictvím prezidentského výnosu.

V reakci na to, že Česká republika uznala Jeruzalém za hlavní město Izraele a záměr jejího prezidenta přemístit tamní velvyslanectví, palestinská samospráva odsud stáhla svého vyslance a tento manévr se opakoval v Rumunsku, Maďarsku a Rakousku. Diplomati ze všech těchto zemí navštívili izraelskou recepci, která v květnu slavila přesun velvyslanectví USA.

30.05.2018 12:56 Daniel Žingor151Zdroj: World Israel News

Klíčová slova