Praha Jeruzalém

Arabské národy budou připraveny podpořit Trumpovu izraelsko-palestinskou mírovou iniciativu ať už ve spolupráci s palestinským prezidentem nebo bez něj.

Od: World Israel News

Arabské národy informovaly vyslance amerického prezidenta Donalda Trumpa na Středním východě, že podporují americký mírový plán pro Izrael a Palestince bez ohledu na to, zda o něm bude prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás chtít diskutovat, nebo ne, uvádí Israel Hayom.

Vysocí představitelé Egypta, Jordánska, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů se setkali s poradcem Bílého domu Jaredem Kushnerem a zvláštním zástupcem USA pro mezinárodní vyjednávání Jasonem Greenblattem a údajně předali tento vzkaz.

Také uvedli, že už se dostali do střetu s Abbásovým odmítáním.

Kushner už také vyjádřil ochotu obejít Abbáse a to v rozhovoru, který tento týden poskytl palestinským novinám Al-Quds.

Nejvyšší egyptský představitel v neděli pro izraelské Hayom řekl, že postoje moderujících arabských států byly „jednomyslné“ a že Káhira, Ammán, Rijád ani Abu Dhabi nebudou bránit pokusu Washingtonu, aby v tomto případě Abbáse obešel.

Představitelé všech čtyř národů však oběma americkým vyslancům dali jasně najevo, že nebudou dělat žádné kompromisy, které by ohrozily palestinské zájmy.

„Navzdory strategickým chybám, které Abu Mazen (Abbas) a jeho lidé učinili,“ řekl egyptský představitel, „Kushnerovi a Greenblattovi bylo jasně řečeno, že Palestinci si zaslouží nezávislý palestinský stát s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem. „

Podle tohoto představitele „Kushner souhlasil s požadavkem arabských národů a na schůzkách s králem Abdulláhem a (egyptským) prezidentem (Abdel-Fattahem) el-Sissim objasnil, že pokud bude zaveden regionální mírový plán bez spolupráce s palestinským vedením, zájmy palestinského lidu nebudou poškozeny. „

Abbás prohlásil, že se nesetká s vyslanci Trumpovy administrativy po tom, co Trump v prosinci oficiálně uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a následně přemístil americké velvyslanectví do Jeruzaléma.

25.06.2018 17:59 Daniel Žingor179Zdroj: World Israel News

Klíčová slova