Praha Jeruzalém

Syrská státní média v úterý prohlásila, že Izrael se pokoušel zasáhnout vojenská zařízení v západní části země tohoto válkou zmítaného národa.

Od: TPS

Syrská arabská zpravodajská agentura (SANA) obvinila Izrael, že je odpovědný za úterní večerní útok na vojenská zařízení poblíž Hamy v západní Sýrii.

Podle SANA sestřelily syrské protiletadlové střely rakety „odpálené izraelskými leteckými silami“.

Syrské organizace pro lidská práva uvedly, že cílem útoku bylo íránské vojenské zařízení.

Ještě před tím, v úterý, IDF uvedla, že v uplynulém roce a půl realizovala v Sýrii zhruba 200 zásahů. Podle IDF bylo k útokům použito více než 800 raket a bomb na předem vytipovaná místa, většinou odpálených nebo shozených izraelským letectvem.

Toto odkrytí karet se uskutečnilo v rámci vyhodnocování připravenosti IDF na řešení bezpečnostních hrozeb, které přednesl náčelník generálního štábu IDF generálmajor Gadi Eisenkot při úterním zasedání izraelského bezpečnostního kabinetu.

Kromě leteckých úderů proti Hizballáhu a íránským cílům v Sýrii byly také používány metody kybernetické války, ale jejich detaily zůstávají utajeny. Dokument rovněž uvedl, že velitelé IDF jsou potěšeni rostoucí americkou angažovaností v regionu, aby v Sýrii zabránili vzniku šiitské osy.

Pokud jde o situaci na jižní frontě Izraele, dokument uvádí, že IDF hodnotí, že vojenský konflikt s Hamásem v Gaze je mnohem pravděpodobnější než dohoda o příměří, která by měla vést k odzbrojení a obnově pásma Gazy. IDF však tvrdí, že je na takovou situaci připravena.

„IDF je dobře připravena na válku podle jakéhokoli scénáře,“ napsal v závěru dokumentu náčelník generálního štábu Eizenkot.

„Jako osoba zodpovědná za vojenskou připravenost na válku mohu říci, že IDF je připravena na jakoukoli požadovanou misi. Máme vojenskou, … leteckou a zpravodajskou převahu, kapacitu pozemních sil a bohaté bojové zkušenosti. „

04.09.2018 08:42 Daniel Žingor97Zdroj: World Israel News

Klíčová slova