Praha Jeruzalém

Zpráva Světové banky volá po zásahu Izraele a mezinárodního společenství, aby se zabránilo „okamžitému zhroucení“ ekonomiky pásma Gazy ovládaného Hamásem.

Od: AP a World Israel News

Ekonomika pásma Gazy je ve „volném pádu“, varovala v úterý předpověď Světové banky a vyzvala Izrael a mezinárodní společenství, aby zabránili „bezprostřednímu kolapsu“.

Podle zprávy ekonomika Gazy během prvního čtvrtletí 2018 klesla o 6%. Dále říká, že nezaměstnanost nyní přesahuje 50% a u mládeže v Gaze 70%.

Světová banka uvádí různé faktory tohoto poklesu. Začíná izraelskou dekádu dlouhou blokádu namířenou proti územním teroristickým vládcům Hamasu. Egypt si také vynutil blokádu a to v reakci na islámskou teroristickou hrozbu.

Zpráva rovněž uvádí snížení rozpočtu ze strany Palestinské samosprávy a snížení mezinárodní pomoci Palestincům, zejména ze strany Spojených států.

„Kombinace války, izolace a vnitřních bojů zanechala Gazu v zmrzačeném ekonomickém stavu a zhoršila bídu jejích obyvatel,“ uvedla Marina Wes, ředitelka Světové banky pro tento region.

Zpráva byla zveřejněna pro vrcholné setkání komise Světové banky, které se bude konat 27. září. Tato komise byla ad hoc vytvořena a je odpovědná za koordinaci rozvojové pomoci Palestincům.

Wes uvedla, že stále se zhoršující ekonomická situace v Gaze „dosáhla kritického bodu.“

„Zvýšená frustrace je zdrojem zvýšeného napětí, které se již začalo obracet v nepokoje a zastavilo rozvoj lidského potenciálu mládeže tohoto regionu,“ dodala.

Od konce března Gazané pořádají téměř každý týden demonstrace podél hranice s Izraelem, aby ukázali, že protestují proti blokádě prosazené Izraelem a Egyptem z roku 2007, kdy Hamas zabral toto území.

Podle ministerstva zdravotnictví Gazy během týdenních protestů od března letošního roku zabili izraelští vojáci nejméně 136 Palestinců, včetně 27 nezletilých. Izrael tvrdí, že hájí své hranice a obviňuje Hamás z toho, že používá protesty k pokusům o narušení bezpečnostního plotu a útokům a pokusům o únosy civilistů a vojáků.

V květnu například oficiální představitel Hamasu uznal, že 50 z asi 62 Palestinců zabitých v nedávných střetnutích s izraelskými bezpečnostními složkami podél hranice Gazy bylo členy teroristické skupiny.

Šéf Hamásu Yahya Sinwar nedávno přiznal, že násilné pohraniční střety byly organizovány tak, aby odvrátily pozornost od ekonomických problémů Gazy na Izrael.

Směrem ke konferenci Hamasu v Gaze Sinwar uvedl, že „po vynaloženém úsilí o usmíření (mezi Hamásem a Fatahem) se situace stala bezvýchodnou, řada frakcí chtěla v pásmu Gazy vyvolat vnitřní explozi, ale Pochod návratu jim tento jejich plán znemožnil. „

Týdenní protesty z 30. března zahrnovaly házení kamení, pálení pneumatik, stovky raketových útoků na Izrael, zničení mnoha akrů izraelské zemědělské půdy a přírodních rezervací zápalnými draky a balóny.

Hospodářská situace Gazy se pravděpodobně dále zhorší kvůli neúspěšným pokusům vyjednat uvolnění blokády. Vedoucí představitelé Hamasu tento týden uvedli, že se úsilí o zprostředkování dlouhodobého příměří s Izraelem vedené Egyptem zastavilo.

Opakované pokusy o zprostředkování dohody o usmíření mezi soupeřícími palestinskými frakcemi – Hamasem a stranou Fatahem prezidenta Mahmúda Abbása – také selhaly.

V reakci na pokračující žhářské útoky Izrael také uzavřel hraniční přechod Kerem Shalom.

Ve zprávě Světová banka Izrael vyzývá, aby zrušil omezení obchodu a pohybu zboží a lidí, aby tak pomohl zlepšit ekonomiku Gazy, a naléhavě vyzývá k rozvoji „legitimních institucí pro správu Gazy transparentním a účinným způsobem“.

„Rád bych vyslal lidem z Gazy vzkaz,“ řekl nedávno izraelský ministr obrany Avigdor Liberman. „Stali jste se rukojmími režimu Hamasu. Vašim dětem můžete vytvořit mnohem lepší budoucnost. Můžete získat veškerou humanitární, ekonomickou a civilní pomoc, ale nejdřív musíte vykopnout Hamas. „

„Obyvatelé Gazy musí pochopit, že dokud se na naší straně budou objevovat požáry a zápalné balóny, do té doby se jejich život k normálu nevrátí,“ uvedl.

25.09.2018 15:45 Daniel Žingor158Zdroj: World Israel News

Klíčová slova