Praha Jeruzalém

Palestinci by neměli být „občany Izraele nebo subjekty Izraele“, řekl Netanjahu pro NPR, když popisoval svoji představu palestinské entity s „téměř všemi pravomocemi (svrchovanosti), nikoli však zasahující do bezpečnosti (Izraele)“.

Od: JNS.org

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že nechce, aby se Palestinci stali izraelskými občany nebo subjekty Izraele. Tento vývoj přichází několik dní po jeho projevu na výročním shromáždění Spojených národů.

„Nechci je ani jako občany Izraele nebo subjekty Izraele,“ řekl Netanjahu v rozhovoru pro Národní veřejný rozhlas (NPR), který byl odvysílaný v pondělí.

„Ale já myslím . . . máme třetí model, což je to, o čem mluvím: v podstatě všechny pravomoci svrchovanosti nebo téměř všechny pravomoci, ale ne ty, které se týkají naší bezpečnosti,“ pokračoval. „Podívejte se, na Střední východ, je plný neúspěšných států a to je často to nejlepší, co je možné udělat.“

Netanjahu dodal, že by Palestinci neměli vyhlížet dál než k entitě, která je podřízená.

„Mohou mít svá práva na svém vlastním území,“ řekl. „Jinými slovy, mají vlastní parlament, mají vlastní vládu, vlastní vlajku, vlastní hymnu, vlastní daňový systém.“

Ve svém projevu v New Yorku, mezi jinými řešenými otázkami, Netanjahu rozcupoval Palestinskou samosprávu a jejího vůdce Mahmúda Abbáse.

„Presidente Abbasi, hrdě platíte palestinským teroristům, kteří vraždí Židy,“ řekl Netanjahu. „Ve skutečnosti čím více zabíjejí, tím více platíte. To je také součástí vašich zákonů. A vy chcete odsuzovat morálku Izraele? Vy nazýváte Izrael rasistickým?“

„Toto není cesta k míru. Nejedná se o způsob, jak dosáhnout míru, který všichni chceme a potřebujeme a o který Izrael zůstává odhodlán usilovat, „dodal předseda vlády.

01.10.2018 21:26 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova