Praha Jeruzalém

Hamas v pátek údajně držel počet protestujících na uzdě a to v jasném pokusu přesvědčit Izrael a Egypt, aby uvolnili blokádu Gazy.

Od: Associated Press a World Israel News

Vládci Gazy z Hamasu potlačili násilné nepokoje na hraničním plotu s Izraelem – Egypt zesílil úsilí o obnovení klidu a tento pátek byl nejklidnějším za celé měsíce násilných nepokojů pod taktovkou Hamasu.

V jednom z nejméně početných protestů, od doby, kdy „Pochody návratu“ začaly, se na hranici Gazy shromáždilo jen pár tisícovek Palestinců. Nebyly zaznamenány žádné pokusy o narušení hraničního plotu.

Hamas požaduje uvolnění 11 let staré blokády a, i když se to pokoušeli egyptští vyjednávači zklidnit, vyhrožuje Izraeli.

„Sledujeme úsilí a testujeme (Izrael),“ řekl Khalil al-Hayya, vysoký představitel teroristické skupiny.

„Pokud se uvolnění obležení zpozdí, zažijete v zimě něco, co jste v létě neviděli,“ uvedl ve své hrozbě.

Izrael a Egypt téměř neprodyšně uzavřeli své hranice s Gazou poté, co Hamas v roce 2007 v krvavém převratu svrhl Fatahem kontrolovanou Palestinskou samosprávu a převzal kontrolu nad tímto územím.

V pátek poprvé projížděli egyptští mediátoři v SUV dvěmi místy nepokojů. Zástupci egyptské zpravodajské služby odděleně mluví s Hamasem a Izraelem už celé měsíce. Káhira doufá, že obnoví klid a oživí palestinské národní rozhovory k usmíření Hamasu s administrativou Palestinské samosprávy prezidenta Mahmouda Abbase.

Během nepokojů byly Hamasem hojně vyúžíváni civilisté jako lidské štíty, demonstranti pálili velké množství pneumatik a používali kouř jako clonu pro střelbu na izraelské jednotky a házeli kameny, zápalné bomby a granáty na vojáky IDF.

V červenci palestinský odstřelovač zastřelil izraelského vojáka. Od zahájení nepokojů bylo zabito více než 160 Palestinců, přičemž významné procento obětí bylo členy Hamasu nebo jiných teroristických organizací.

03.11.2018 21:07 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News

Klíčová slova