Praha Jeruzalém

Organizace spojených národů vyzývá dárcovské státy, aby v roce 2019 poskytly Palestinské samosprávě pomoc ve výši 350 milionů dolarů.

Autor: Elad Benari, 18.12.2018 5:07

Organizace spojených národů v pondělí vyzvala dárcovské státy, aby v roce 2019 poskytly Palestinské samosprávě (PA) pomoc ve výši 350 milionů dolarů. Podle OSN jich potřebuje víc, ale po škrtech USA musí být „realistická“.

OSN tuto žádost vyslovila po snížení z 539 milionů dolarů v roce 2018, které bylo způsobeno nedostatkem dárců napříč celým světem, uvedla agentura AFP.

Jejím cílem je podpořit, prostřednictvím více než 200 projektů, 1,4 milionu palestinských Arabů.

Spojené státy nedávno oznámily, že zastavují téměř veškerou pomoc PA. Předtím poskytovaly zhruba 500 milionů dolarů ročně prostřednictvím různých mechanismů, včetně agentury OSN pro „palestinské uprchlíky“ UNRWA, kterou v srpnu úplně přestaly podporovat.

Pondělí výzva k financování, nazvaná Plán humanitární reakce byla provedená ve spolupráci s palestinskými orgány, které v minulosti dostaly z finančních prostředků USA 100 milionů dolarů.

Jamie McGoldrick, humanitární koordinátor OSN pro palestinská území, prohlásil, že kvůli nedostatku dárců, musí být OSN více „realistická“ při žádostech o finanční prostředky.

„Tento Plán humanitární reakce jsme sestavili, abychom stanovili ty nejdůležitější priority, jak jsme jen mohli,“ uvedl v reakci na výzvu Ramalláhu.

Podle agentury AFP půjde většina prostředků do pásma Gazy ovládaného Hamásem.

PA v posledních letech opakovaně žádala o zahraniční pomoc a tvrdí, že je, v důsledku zhoršující se finanční krize, na pokraji zhroucení.

Ovšem, ve stejný okamžik, kdy PA obviňuje Izrael ze svých finančních potíží, její předseda Mahmúd Abbás i nadále utrácí šest procent ročního rozpočtu PA, aby platil 4,5 milionu dolarů měsíčně vězněným teroristům a dalších 6,5 milionů dolarů jejich rodinám.

Podle AFP minulý rok OSN obdržela pouze 220 milionů dolarů z požadovaných prostředků.

18.12.2018 05:32 Daniel Žingor395Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova