Praha Jeruzalém

Velvyslanec Danon v Radě bezpečnosti OSN odhalil nové zpravodajské informace proti Hizballáhu.

Arutz Sheva, 19.12.2018 18:47

Ve středu uspořádala Rada bezpečnosti OSN zvláštní zasedání, na němž se diskutovalo o porušování rezoluce 1701 Hizballáhem. Diskuse se uskutečnila na žádost Izraele a Spojených států po diplomatickém úsilí izraelského velvyslance v OSN Danny Danona po započetí operace Severní štít.

Velvyslanec Danon odhalil členům Bezpečnostní rady leteckou fotografii „soukromého komplexu“ v jižní části Kfar Kila asi 80 metrů od Modré linie, z níž útočný tunel překročil hranici do Izraele a prošel kolem pozorovacího stanoviště sil OSN v Libanonu (UNIFIL).

Danon uvedl, že „Izrael dal UNIFIL přesné informace o umístění tunelu, ale UNIFIL to řekl libanonské armádě, která se ovšem zastavila, když se pokoušela do oblasti dostat. To umožnilo Hizballáhu právě probíhající operaci v tunelu utajit.“

„Libanonští vojenští představitelé pracují pro Hizballáh, zatímco UNIFIL v tomto regionu nenaplňuje svůj mandát tak, jak je nezbytně nutné,“ dodal velvyslanec.

Velvyslanec Danon odhalil další leteckou fotografii libanonského města Kfar Kila, ve kterém ukázal dokumentaci teroristické infrastruktury Hizballáhu, včetně dvou tunelů, které pronikly hranicí do Izraele podél pozorovacích stanovišť a shromažděné informace o skladech zbraní.

Velvyslanec Danon řekl: „Hizballáh v této oblasti vybudoval teroristickou základnu proti Izraeli a to uvnitř civilní zóny. To nejenže jasně porušuje rezoluci 1701, ale také používá libanonské civilisty jako lidské štíty.  Jestliže si Hizballáh troufne zaútočit na Izrael, bude pohřben v troskách Libanonu.“

20.12.2018 10:48 Daniel Žingor209Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova