Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – arabští příjemci jídla zdarma z pásma Gazy a z území spravovaných Palestinskou samosprávou budou od roku 2019 dostávat méně. Světový potravinový program bude kvůli nedostatku prostředků omezovat pomoc pro asi 190 000 Gazanů a Arabů spravovaných PA.

Autor: Dov Benovadia, pátek 21. prosince 2018 4:23 hod

Podle hlavního ředitele WFP PA Stephena Kearneyho „pomoc WFP byla záchranou pro desítky tisíc lidí, kteří vyčerpali všechny své skrovné zdroje a snažili se vypořádat s nezmenšeným a rostoucím strádáním.“ Ale „vzhledem k tomu, že propast mezi rostoucími potřebami potravin a dostupnými zdroji stále roste, WFP nemá jinou možnost než přijmout toto obtížné rozhodnutí.“

Rozhodnutí následuje jiné nedávné škrty dotací PA. USA od počátku letošního roku snížily svou pomoc UNWRA. Organizace uvedla, že v důsledku těchto škrtů bude muset snížit počet PA Arabů, kteří získají pomoc UNWRA o půl milionu.

Kearney uvedl, že USA „snížily finanční prostředky nejen pro UNRWA, která pracuje s uprchlíky v Gaze, ale také pro zbývající část humanitární komunity včetně WFP. Vyzýváme mezinárodní komunitu dárců, aby zvýšila svou podporu a pomohla nám zabránit dalšímu utrpení,“ dodal.

22.12.2018 08:12 Daniel Žingor161Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova