Praha Jeruzalém

Průzkum Izrael Hayom dává Labour party v Knessetu 5 křesel, zatímco podle Feiglins Zehut je na hranici volitelnosti.

Autor: Elad Benari, 1.2.2019 3:41

Průzkum publikovaný v Izrael Hayom a institutu Maagar Mochot zjistil, že pokud by se konaly volby dnes, strana Likud by pod vedením Benjamina Netanjahua i nadále zvítězila s 28 místy.

Benny Gantz a jeho strana Hosen LeYisrael (Israel Resilience) by získali 19 křesel v Knessetu. Strana Yesh Atid, vedená Yair Lapidem, by měla pouze devět míst, stejně jako Joint List.

Nová pravice Naftali Bennetta a Ayelet Shakedové a haredi strana Spojené Tóry a judaismu by měly po sedmi křeslech. Kulanu získává pouhých pět křesel a Labouristická strana vedená Avi Gabbayem pokračuje ve svém úpadku a získala by pět míst.

Strana Gesher Orse Levy-Abekasise by získala pouhých pět míst, stejně jako Meretz, Shas a strana Zehut Moshe Feiglina, která v tomto průzkumu poprvé překračuje práh volitelnosti.

Průzkum zjistil, že Yisrael Beytenu, Židovský domov, Otzma LeYisrael a frakce Ta’al vedená Ahmedem Tibim by obdrželi po třech křeslech a do Knessetu by se nedostaly. Stejně tak strana Hatnua Tzipi Livniho a Yahadova strana Eli Yishaiové by obdržely jen jedno místo a nepřekročily by volební práh.

Průzkum je v souladu s ostatními průzkumy z minulého týdne, které ukazují, že Likud zůstane největší stranou, přičemž Gantzova strana získává na úkor Yesh Atid a Labour party.

Ve čtvrtek Kan 11 News oznámily, že Netanjahu zvažuje, že by šel do voleb společně s Bennettovou Novou pravicí.

Podle těchto zpráv Netanjahu diskutuje o spojení s Novou právicí jako odpověď na nedávný nárůst Gantzových preferencí a spekulace, že by se Gantz mohl spojit s Yesh Atid.

01.02.2019 05:11 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova