Praha Jeruzalém

Poslanci libanonského parlamentu vyslali jasný signál, že teroristé Hizballáhu budou mít volnou ruku k tomu, aby i nadále hrozili židovskému státu a to pod hlavičkou libanonské vlády.

Od: Associated Press a World News, 12. února 2019

Předseda vlády Saad Hariri v úterý zahájil schůzi libanonského parlamentu tím, že prohlásil, že libanonští občané mají právo „vzdorovat izraelské okupaci a odražet její agresi“, což představuje oficiální zelenou pro teroristickou skupinu Hizballáh, pokud jde o zachování jejího velkého množství zásob konvenčních zbraní a raket.

Hizballáh dostává od Íránu každoročně obrovské částky, které používá k nákupu zbraní a výcviku teroristické armády, která je jednou z největších vojenských uskupení v tomto regionu. Hizballáh také provozuje, na financování svých teroristických aktivit, rozsáhlé mezinárodní obchodování s drogami a praní špinavých peněz.

V rozporu s podmínkami, které ukončily válku mezi Izraelem a Libanonem v roce 2006, teroristická skupina shromáždila zhruba 150 000 raket a střel a nedávno byla chycena při budování sítě přeshraničních útočných tunelů, které pronikly na území Izraele.

Po vyhlášení nové libanonské vlády z konce minulého měsíce, které přerušilo devítiměsíční zablokovaný stav a prohloubilo ekonomické problémy Libanonu, prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu směrem k diplomatickým zástupcům OSN: „Írán má své zástupce. Jedním z nich je Hizballáh. Hizballáh právě vstoupil do vlády v Libanonu. To ovšem není úplně správné pojmenování; oni kontrolují vládu Libanonu. To znamená, že Írán kontroluje vládu Libanonu.“

Vedle prohlášení o právu „vzdorovat izraelské okupaci“ žádala libanonská vláda reformy v oblasti státních financí, ekonomiky a rozpadající se elektroenergetiky, která stojí státní pokladnu kolem 2 miliard dolarů ročně.

13.02.2019 04:10 Daniel Žingor383Zdroj: World Israel News

Klíčová slova