Praha Jeruzalém

Zhruba 80 hrobů bylo posprejováno hákovými kříži na židovském hřbitově ve východní Francii poblíž německých hranic.

Od: AFP, 19.2.2019 13:55

V úterý bylo na židovském hřbitově ve východní Francii posprejováno hákovými kříži přibližně 80 hrobů, uvedli místní představitelé hodinu před započetím celonárodních pochodů proti nárůstu antisemitismu.

Škoda byla objevena v úterý ráno na hřbitově ve vesnici Quatzenheim, blízko hranic s Německem v regionu Alsasko, uvádí prohlášení místní bezpečnostní služby.

Fotografie zobrazují nacistické symboly nastříkané modrou barvou na poškozené hroby, z nichž jeden nese nápis „Elsassisches Schwarzen Wolfe“ (Černí Alsasští vlci), což je separatistická skupina s vazbami na neonacisty sedmdesátých let.

Nejvyšší bezpečnostní představitel tohoto regionu, Jean-Luc Marx odsoudil, „co nejsilněji tento ohavný antisemitský čin a vyjádřil svou plnou podporu místní židovské komunitě, která se znovu stala cílem útoků,“ dodal prohlášení.

Veřejné shromáždění je na úterý plánováno v Paříži a v dalších francouzských městech, aby bylo odsouzeno vzplanutí antisemitských činů, které vyvrcholily násilným útokem na prominentního spisovatele během protestů „žlutých vest“ proti vládě, minulý víkend.

Političtí vůdci svolali shromáždění po tom, co protestující nahrál na mobil slovní útok, kde filozofa Alaina Finkielkrauta nazvali „špinavým sionistou“ a řekli mu, že „Francie patří nám.“

V loňském roce zaznamenala francouzská policie 74% nárůst hlášených protižidovských trestných činů, což vyvolalo v zemi, která je domovem největší židovské populace v Evropě, poplach.

„To nemá konec, je to jeden šok za druhým,“ řekl po útoku v Alsasku Maurice Dahan, regionální ředitel Hlavní francouzské židovské instituce Francouzské izraelské ústřední konzistoři v rozhovoru pro AFP.

20.02.2019 09:21 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova