Praha Jeruzalém

Po silném izraelském tlaku Valné shromáždění OSN pozměnilo návrh usnesení proti nenávisti, aby zahrnovalo také antisemitismus.

Od: Arutz Sheva, 2.4.2019 18:21

Valné shromáždění OSN v úterý svolalo mimořádné zasedání, aby přijalo usnesení odsuzující zločiny z nenávisti.

Ve své původní verzi se návrh odvolával pouze na islamofobii, ale po diplomatickém úsilí vedeném izraelským velvyslancem při OSN, Dannym Danonem, s mnoha státy OSN, byl návrh změněn a odsouzen i antisemitismus.

Danon řekl: „Zdá se, že vzpomínka na historii se časem ztrácí, ale diplomatické úsilí, které jsme vedli, ukázalo, že nedovolíme, aby mezinárodní společenství mlčelo, zatímco se vlna antisemitismu šíří po celém světě.“

„Bohužel se vracíme do dnů, kdy je útočeno na kipy a Davidovy hvězdy, včetně označování židovských podniků a znesvěcování synagog,“ dodal Danon.

„Je to izraelský úspěch na půdě OSN a drtivá ztráta pro síly nenávisti. Je však velmi nešťastné, že musíme bojovat, aby do návrhu usnesení byl zahrnut antisemitismus. Připomínám světu, že popírání práv na sebeurčení židovského lidu v jeho zemi a protiizraelské postoje se neliší od antisemitismu.“

„Nastal čas, aby svět nasměroval svou moc k nekompromisnímu jednání proti nenávisti a antisemitismu a přestal ignorovat síly uvnitř i vně koridorů OSN, které se snaží toto úsilí poškodit, “ uzavřel velvyslanec Danon.

03.04.2019 04:13 Daniel Žingor239Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova