Praha Jeruzalém

Hassan Rouhani navrhl, že by jeho země mohla, uprostřed rozpadajícího se jednání se světovými mocnostmi, uspořádat o svém jaderném programu referendum.

Autor: Ben Ariel, 27.5.2019 6:39

Íránský prezident Hassan Rouhani navrhl, že by Islámská republika mohla, v období rozpadající se dohody se světovými mocnostmi, o jaderném programu země uspořádat referendum.

Podle oficiální zpravodajské agentury IRNA Rouhani tento návrh předložil na setkání s redaktory významných íránských zpravodajských agentur v sobotu večer.

Rouhani uvedl, že už v roce 2004 navrhl referendum pro mandát nejvyššího duchovního vůdce Ayatolláha Aliho Chameneího, k vyjednávání o jaderném programu Íránu.

V té době, Chamenei tuto myšlenku schválil a ačkoli žádné referendum neproběhlo, tento způsob všelidového hlasování “může být řešením kdykoliv,” řekl Rouhani.

Referendum by mohlo poskytnout íránské vládě politické krytí, pokud se rozhodne zvýšit obohacování uranu, které je v rámci dohody se světovými mocnostmi zakázáno.

Americký prezident Donald Trump odstoupil z dohody z roku 2015 v květnu loňského roku a od té doby uvalil na Írán dvě kola sankcí.

V reakci na to Írán nedávno oznámil, že sníží některé ze svých závazků v rámci jaderné dohody z roku 2015, i když od dohody úplně neodstoupí.

Minulý týden Islámská republika prohlásila, že čtyřnásobně zvýšila výrobní kapacitu pro obohacování uranu, i když íránští představitelé upozornili, že uran byl obohacen pouze na hranici 3,67% stanovenou v rámci dohody z roku 2015, což je využitelné pro jadernou elektrárnu, ale zdaleka ne pro atomovou zbraň.

27.05.2019 06:40 Daniel Žingor108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova