Praha Jeruzalém

Předseda PA znovu zopakoval svůj závazek platit teroristům a jejich rodinám.

Autor: Dalit Halevi, 12.7.2019 4:06

Ve čtvrtek se v Ramalláhu konalo zasedání poradního sboru Fatahu, kterého se zúčastnil i předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás a členové ústředního výboru Fatahu.

Na této schůzce Abbás zdůraznil svůj pevný odpor vůči takzvané „dohodě století“ – americké iniciativě k řešení konfliktu s Izraelem.

Abbás řekl, že vzhledem k současné politice USA, která jednoznačně upřednostňuje Izrael, nejsou již Spojené státy spolehlivým prostředníkem.

„Nebudeme spolupracovat s americkou administrativou, dokud nezruší svá rozhodnutí namířená proti palestinským zájmům, a následně budeme požadovat realizaci mezinárodní legitimity,“ zdůraznil předseda PA.

Abbás uvedl, že by se vedení PA nikdy nevzdalo podpory rodin „mučedníků“, raněných a vězňů a zdůraznil, že se pro PA jedná o nepřekročitelnou červenou linii.

Izraelský bezpečnostní kabinet nedávno schválil zmrazení 507.697.000 šekelů (140.350.300 dolarů) z daňových peněz, které vybírá jménem PA, ve výši plateb PA pro teroristy, kteří provedli útoky proti Izraelcům a jejich rodinám.

PA pak rozzlobeně oznámila, že Izraeli vrací celé daňové příjmy poté, co od nich bylo odečeteno 41 milionů šekelů. Představitelé PA dali jasně najevo, že buď „všechno nebo nic“, což znamená, že buď dostanou od Izraele plné daňové příjmy, nebo nepřijmou žádné.

Minulý týden Palestinian Media Watch odhalila, že předpokládané výdaje na platy teroristickým vězňům jsou oproti roku 2018 (502 milionů šekelů) navýšeny o 60 milionů šekelů – tedy 11,8%. na 562 milionů šekelů.

PA v uplynulých letech opakovaně žádala o zahraniční podporu a prohlašuje, že je v důsledku zhoršující se finanční krize, na pokraji kolapsu. I přesto nadále vynakládá velkou část svého rozpočtu na platby teroristům a jejich rodinám.

12.07.2019 06:14 Daniel Žingor155Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova