Praha Jeruzalém

„Udivuje mě, že OSN vůbec připouští takovéto hlasy. Je to naprostý výsměch lidským právům,“ tweetovala Haleyová.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner, 26. července 2019

Bývalá velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová ve čtvrtek tvrdě odsoudila OSN za označení Izraele za stát, který údajně porušuje práva žen.

Usnesení Hospodářské a sociální rady OSN bylo schváleno 40:2 a 9 členů se zdrželo hlasování. Mezi země, které hlasovaly pro, byli např. Írán, Saúdská Arábie, Jemen a Pákistán, tedy země známé svou misogynní politikou a odepírání základních práv ženám.

„Udivuje mě, že OSN vůbec připouští takovéto hlasy,“ tweetovala Haleyová. „Povolit Saúdské Arábii, Íránu, Pákistánu a Jemenu označit Izrael jako jediného světového porušovatele ženských práv je naprostý výsměch.“

Většina z usnesení – proti němuž hlasovaly pouze USA a Kanada – se vůbec nezabývala ženskými právy, nýbrž papouškováním generické protizraelské rétoriky, která obviňuje židovský stát z mnoha zločinů a údajného porušování lidských práv.

Jedna klauzule však prohlašuje, že „izraelská okupace zůstává hlavní překážkou pro palestinské ženy a dívky, pokud jde o naplňování jejich práv, jejich rozvoj, samostatnost a integraci do společnosti.“

Usnesení rovněž „naléhavě žádá mezinárodní společenství, aby i nadále věnovalo zvláštní pozornost podpoře a ochraně lidských práv palestinských žen a dívek a aby zintenzívnilo opatření ke zlepšení obtížných podmínek, kterým čelí palestinské ženy a jejich rodiny“.

Usnesení dále vyzvalo generálního tajemníka OSN, aby do zprávy „zahrnul informace o dopadu okupace na genderovou politiku“.

28.07.2019 05:42 Daniel Žingor168Zdroj: World Israel News

Klíčová slova