Praha Jeruzalém

Většina pravicových izraelských voličů chce, aby Netanjahu zůstal předsedou vlády, i když bude obžalován.

Autor: Sam Sokol, JTA, 13.8.2019 9:56

Podle pondělního průzkumu Izraelského demokratického institutu je více než polovina pravicových voličů přesvědčena, že by izraelský premiér Benjamin Netanjahu měl ve své funkci pokračovat, i když bude obviněn.

Netanjahuovo formální obvinění proběhne v říjnu – tedy pár týdnů po izraelských volbách, které se konají 17. září. Izraelský generální prokurátor Avichai Mandelblit v březnu oznámil, že má v úmyslu Netanjahua obvinit z podplácení, podvodu a porušení důvěry ve třech nezávislých korupčních případech. Netanjahu je prvním předsedou vlády, který čelí budoucímu obvinění.

Podle průzkumu provedeného Rafi Smith Institute na konci června na 1 063 Izraelcích, kteří volili pravici, ho však většina jeho voličské základny stále chce. 53% pravicových voličů chce, aby Netanjahu zůstal ve funkci, i když bude obviněn. 21% říká, že by měl dočasně odstoupit, dokud nebude očištěn a 18% věří, že by měl rezignovat, jakmile budou vznesena obvinění.

6% upřednostňovalo dohodu, ve které by souhlasil s odchodem z politiky výměnou za to, že nebude muset být postaven před soud.

Netanjahu figuruje ve třech skandálech nazývaných Případ 1000, 2000 a 4000. V P1000 je obviněn z nabídky laskavosti výměnou za dárky, jako měly být doutníky a šampaňské. V P2000 a P4000 údajně nabízel laskavost majitelům médií výměnou za výhodnější mediální pokrytí.

Během jeho úřadování byly předloženy návrhy zákonů na udělení Netanjahuovy imunity – ty podporuje 30% pravicových voličů. Nicméně 56% zákonodárců bylo proti, aby nebyla narušena rovnost před zákonem.

Průzkum rovněž zjistil, že pravicoví voliči jsou rozděleni v názoru na vytvoření vlády národní jednoty – 42% ji podporuje a 44% je proti.

13.08.2019 10:38 Daniel Žingor77Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova