Praha Jeruzalém

Francie a Německo oznámily, že v reakci na útok Turecka proti kurdským bojovníkům tam byl pozastaven vývoz jejich zbraní.

Autor: Ben Ariel, 13.10.2019 4:11

V reakci na útok v Sýrii proti kurdským bojovníkům pozastavily v sobotu Francie a Německo vývoz zbraní do Turecka.

Turečtí vojáci ve středu zahájili přeshraniční útok proti kurdským bojovníkům, které Turecko považuje za teroristy.

Ve společném prohlášení ministrů obrany a zahraničí uvedla Francie, že pozastavila veškerý plánovaný vývoz „válečných materiálů“ do Turecka, které by mohly být použity při útoku v Sýrii, uvádí AFP.

Pařížské prohlášení přišlo několik hodin poté, co Německo, jeden z hlavních tureckých dodavatelů zbraní, rovněž uvedlo, že pozastavilo svůj vývoz.

Řada zemí tureckou ofenzívu odsoudila a také Finsko, Norsko a Nizozemsko již oznámily, že tam zastavili vývoz svých zbraní, uvedla agentura AFP.

Zasedání Výboru pro zahraniční věci v Lucemburku v pondělí rozhodne o koordinovaném evropském přístupu k této otázce, uvádí francouzské stanovisko.

Francie „jasně odsuzuje jednostranný útok Turecka na severovýchodě Sýrie“.

Francouzská i německá prohlášení v sobotu varovaly, že útok může mít vážné humanitární důsledky.

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v reakci na oznámení Německa německému rozhlasu Deutsche Welle řekl, že jde o „otázku národní bezpečnosti, otázku přežití“.

Jakékoli embargo na zbraně by jen posílilo jejich odhodlání, dodal.

Turecká operace začala tři dny poté, co v neděli oznámil prezident Donald Trump stažení amerických sil ze severovýchodní Sýrie, což byl podle některých krok, který dal Turecku oprávnění k invazi do tohoto regionu.

Když Trump obhajoval plány své administrativy na stažení amerických sil ze severní Sýrie, objasnil, že USA nedovolí Turecku udělat v Sýrii nic nehumánního.

V pátek ministr financí USA Steven Mnuchin oznámil, že Trump podepíše výkonný příkaz, který rozšíří schopnost správy ukládat tureckým představitelům sankce.

Mnuchin řekl, že výkonný příkaz sám o sobě neobsahuje nové sankce, ale dává Trumpovi pravomoc je uzákonit.

13.10.2019 06:06 Daniel Žingor108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova