Praha Jeruzalém

Policie zatkla „guvernéra“ Adnana Ghaitha a generálního tajemníka Fatahu pro Jeruzalém Shadi Mutoura.

Od: AFP, 14.10.2019 19:44

Izraelská policie v pondělí za úsvitu ve sporném městě zatkla „guvernéra“ Jeruzaléma Palestinské samosprávy a místního představitele strany Fatah, uvedl jejich právník.

Policie zatkla guvernéra Adnana Ghaitha a generálního tajemníka Fatahu pro Jeruzalém Shadi Mutoura na cestě do jejich domovů v Jeruzalémě, řekl právník Mohammed Mahmud AFP.

Řekl, že byli obviněni z činnosti pro Palestinskou samosprávu ve městě.

Izraelský policejní mluvčí Micky Rosenfeld agentuře AFP řekl, že byli „dva zástupci zadrženi policií a nyní jsou vyslýcháni“, ale nepotvrdili jejich jména ani neuvedl další podrobnosti.

Vedoucí představitelka PA Hanan Ashrawiová odsoudila Ghaithovo zatčení ve svém silně formulovaném prohlášení.

„Zadržení guvernéra Ghaitha je aktem politického pronásledování,“ napsala. „Je to nezákonný únos, který musí všechny zúčastněné strany jednoznačně odsoudit.“

„Izrael vede válku proti všemu palestinskému v Jeruzalémě,“ dodala.

Ghaith už byl vzat k policejnímu výslechu několikrát.

Naposledy to bylo 14. dubna, kdy Mahmud uvedl, že byl jeho klient obviněn z porušení příkazu zakazujícího mu navštívit Palestinskou samosprávu.

Před tím to bylo kvůli podezření z účasti na říjnovém zatčení americko-palestinského Araba Issama Akela Palestinskou samosprávou. Ten byl obviněn za prodej budovy ve východním Jeruzalémě židovskému kupci.

Takové prodeje jsou mezi palestinskými Araby považovány za zradu. Židé tyto nemovitosti kupují, aby získali oporu v arabských oblastech.

Akel byl soudem PA odsouzen k doživotnímu vězení, ale údajně mu později bylo dovoleno odejít do Spojených států.

15.10.2019 05:36 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova