Praha Jeruzalém

Po dohodě o příměří s Tureckem hájil Trump svou politiku na Blízkém východě.

Autor: Elad Benari, 18.10.2019 2:31

Ve čtvrtek trval americký prezident Donald Trump na tom, že Islámský stát (ISIS) v Sýrii „je zcela pod kontrolou a stále více ve středu našeho zájmu“.

Když Trump hovořil při slavnostním přestřižení pásky v továrně v Texasu, komentoval dohodu o příměří s Tureckem a řekl: „Dnes jsme měli na Středním východě ohromný den. Byli jsme trochu netradiční.“

„Mohly být zabity miliony a miliony lidí, ale my jsme s tím mohli něco udělat. Během tohoto příměří se stane mnoho věcí a lidé už vidí, že se dějí,“ dodal.

Po setkání s americkým viceprezidentem Mikem Pencem ve čtvrtek souhlasil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se 120 hodinovým příměřím v severní Sýrii.

V rámci dohody Turecko pozastaví své operace, aby umožnilo kurdským silám YPG ustoupit z určené bezpečnostní zóny.

Turečtí vojáci minulou středu zahájili přeshraniční útok proti kurdským bojovníkům, které Turecko považuje za teroristy.

Operace byla zahájena tři dny poté, co Trump oznámil stažení amerických sil ze severovýchodní Sýrie, což vedlo k jeho obvinění, že tímto Turecku povolil invazi do tohoto regionu.

Když Trump následně obhajoval plány své administrativy na stažení amerických sil ze severní Sýrie, řekl , že USA nedovolí Turecku udělat v Sýrii nic nehumánního.

18.10.2019 05:25 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova