Praha Jeruzalém

Před tím, než útočník staršího muže v Berlíně zbil, tak ho antisemitsky urážel.

Autor: Toby Axelrod/JTA, 30.10.2019 3:15

Sedmdesátiletý muž byl v Berlíně zbit – zprávy to označují za antisemitský incident.

Oběť utrpěla při pondělním odpoledním útoku zranění na hlavě a bradě. Začal slovním napadáním a antisemitskými urážkami. Když se snažil bránit tak ztratil rovnováhu a upadl. Než byl zbit, tak se pokoušel na urážky slovně reagovat.

Když se na scéně objevil kolemjdoucí, útočník uprchl a jeho identita není známa. Policie incident vyšetřuje.

Ze zpráv z německých médií není jasné, zda je obětí vlastně Žid.

Útok je jen jedním z protižidovských útoků hlášených v posledních měsících v německém hlavním městě. Nedošetřen například zůstal jeden, kdy muži z balkónu plivali na rabína a jeho syna, když šli v pátek večer domů ze synagogy. Toto vyšetřování bylo kvůli nedostatku důkazů zastaveno.

„Je nepřijatelné, že za denního světla je někdo, kdo se prochází, podroben antisemitským urážkám a poté, když se snaží slovně bránit, zbit,“ řekl v úterý, po zveřejnění zprávy o útoku, starosta Berlína Michael Müller. „Tyto útoky se v Berlíně nesmí stát každodenní rutinou.“

Za 13 měsíců, od 1. července 2018 do 31. července 2019, bylo v Berlíně vyšetřováno 488 trestních případů souvisejících s antisemitismem; ve 169 z nich nebyli pachatelé identifikováni. Mnoho případů bylo poškozování majetku, urážky a vyhrožování.

Muller poděkoval kolemjdoucímu, který „projevil odvahu a občanské smýšlení tím, že zasáhl a přiměl pachatele k útěku.“

30.10.2019 05:55 Daniel Žingor96Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova