Praha Jeruzalém

Likud a Modrá a bílá spolu nesouhlasí v několika bodech – to brání oběma stranám, aby se posunuly v otázce vlády národní jednoty.

Od: Arutz Sheva, 28.11.2019 00:04

Modrá a bílá strana se rozhodla dát šanci návrhu představeného mluvčím Knessetu Yuli Edelsteinem, podle kterého by předseda vlády Benjamin Netanjahu zůstal ve funkci několik měsíců a poté by jej nahradil Benny Gantz.

Channel 13 News ve středu informovaly, že spory mezi stranami se týkají řady závažných problémů. První je odmítání Yair Lapida a Moshe Ya’alona, ​​aby vůbec usedli do vlády vedené Netanjahuem, a to i na krátkou dobu.

Kromě toho Gantz požaduje, aby v době neschopnosti Netanjahua vykonávat úřad, nebyl považován pouze za zastupujícího předsedu vlády, ale za plnohodnotného premiéra. Tuto podmínku není Likud připraven splnit.

Tato otázka byla minulému týdnu předložena prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi k jeho vyjádření, ten ji ale, pravděpodobně aby zachoval neutralitu, odmítl přijmout.

Dříve po setkání s Edelsteinem Ya’alon objasnil, že nemá v úmyslu sedět ve vládě s Netanjahuem. „Neusedneme do vlády vedené Benjaminem Netanjahuem, dokud nebude soudně zproštěn vážných obvinění, která jsou proti němu vznesena.“

„Jasně jsem dal najevo, že se Modrá a bílá snaží vytvořit s Likudem vládu národní jednoty, jak jsme to oznámili hned na začátku. Také jsme objasnili, že jsme připraveni na rotaci postu předsedy vlády, pod podmínkou, že Benny Gantz bude první. Budeme i nadále usilovat o vládu národní jednoty a uděláme vše pro to, abychom se vyhnuli dalším volbám, ale nebudeme se odklánět od našich hodnot a závazků vůči našim voličům,“ napsal Ya’alon na Twitteru.

28.11.2019 05:46 Daniel Žingor152Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova