Praha Jeruzalém

Dánská policie po celé zemi zatkla asi 20 lidí podezřelých z účasti na islámském terorismu.

Autor: Ben Ariel, 12.12.2019 4:14

Dánská policie ve středu oznámila, že při sérii akcí po celé zemi zatkla „asi 20 lidí“ podezřelých z účasti na islamistickém terorismu.

Flemming Drejer, operační šéf dánské bezpečnostní a zpravodajské služby, uvedl, že podezřelí byli „vedeni militantní islámskou ideologií“.

Kodaňský hlavní policejní inspektor Joergen Bergen Skov řekl, že někteří z nich budou ve čtvrtek za zavřenými dveřmi podle protiteroristických zákonů země obviněni.

„Někteří z nich si obstarali materiál na výrobu výbušnin a pokoušeli se získat zbraně,“ byl citován Bergen Skov na společné tiskové konferenci s domácí zpravodajskou službou.

Řekl, že policie zasahovala na asi 20-ti místech v Dánsku a bylo zapojeno šest policejních útvarů po celé zemi. Celou akci a zatčení koordinovala policie v Kodani.

Nebyly poskytnuty žádné podrobnosti o tom, kdo byl cílem zásahu nebo kdy k němu došlo.

Šéf zpravodajské služby Drejer uvedl, že zásah nemění dánské hodnocení hrozby terorismu, které zůstává na stupni „vážné“.

„Na případy, jako je tento, nahlížíme s velikou vážností. Žel to potvrzuje, že jsou v Dánsku lidé, kteří mají záměr i schopnosti páchat terororistické útoky,“ dodal.

Dánsko se, stejně jako mnoho jiných zemí, zabývá radikalizací místních obyvatel, kteří odcestovali do Sýrie a Iráku, aby se tam připojili k Islámskému státu (ISIS), a poté se vracejí do svých domovských zemí, aby se tu pokusili zaútočit.

V zemi už v roce 2015 útočil Omar El-Husajn, který zahájil palbu na Velkou synagogu v Kodani a zabil člena izraelské bezpečnostní služby Dana Uzana.

El-Hussein byl také zodpovědný za střelecký útok v kodaňské kavárně. Předpokládá se, že jeho činy inspirovaly 17letou dánskou dívku, která byla pověřena plánováním bombových útoků ve dvou školách, z nichž jedna byla židovská.

V roce 2017 byl občan narozený v Dánsku, zbaven státního občanství poté, co byl usvědčen z členství v ISIS.

Ještě dříve téhož roku Dánsko oznámilo, že přestane vyplácet teroristům ISIS jakékoli platby či důchody a to, včetně těch, kdo jsou považováni za riziko pro národní bezpečnost nebo těch, kdo se připojili k ozbrojeným zahraničním skupinám.

12.12.2019 06:41 Daniel Žingor229Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova